„Romanul adolescentului miop” REZUMAT

Romanul adolescentului miop” creat de Mircea Eliade la doar 15 ani, se bazează pe experiențele personale ale autorului.

mircea eliade poza
Mircea Eliade – poză

Această operă literară conține două volume organizate astfel:

Primul volum este structurat în 3 părți. Partea întâi include 10 capitole, partea a doua conține 9 capitole, iar cea de-a treia parte are 8 capitole.

Al doilea volum este împărțit, de asemenea, în 3 părți. Prima parte are 23 de capitole, partea secundă include 13 capitole, iar cea de-a treia parte conține un singur capitol.

„Romanul adolescentului miop” – rezumat pe capitole

romanul adolescentului miop rezumat

„Romanul adolescentului miop” VOLUMUL 1

„Romanul adolescentului miop” VOLUMUL 1 PARTEA 1

 1. Trebuie să scriu un roman

Elevul de 15 ani dorea foarte mult să scrie un roman. A zis că nu îi trebuie imaginație, doar trebuie să povestească viața lui de adolescent cu crize și fericirea acestei vârste.

Dar, ca orice operă, are nevoie de un titlu, așa că s-a gândit să-l numească: „Dragoste de copil” sau „Flori de primăvară” sau „La șaptesprezece ani”.

Într-un final, i-a rămas titlul „Romanul adolescentului miop”. Dar nu știe cine să fie eroul romanului. El avea un avantaj, citea foarte mult, dar totuși nu se descurca la matematică.

 1. Gloria lui Robert

Avea un prieten, Robert, pe care s-a gândit să-l facă protagonistul romanului, dar el (Mircea Eliade) îl crease ca fiind un personaj ridicol.

Robert i-a zis că dacă vrea să-l pună ca protagonist, atunci să îi găsească alt rol, deoarece el nu vrea să fie un personaj ridicol.

Aceasta a fost un motiv de conflict între cei doi prieteni. El, împreună cu prietenii lui, mergeau în Parcul Carol unde se întâlneau toate perechile de liceeni.

Prietenul lui avea un defect care îi deranja și pe ceilalți dintre prietenii lui, era lăudăros în ceea ce privește fetele.

 1. Jurnalul de clasă

El când a decis să scrie un roman, știa că trebuie să ia câteva note asupra vieții lui de adolescent acasă și la școală. Ora de istorie era ascultată de o colegă de-a lui care nu știa nimic, dar cineva tot se găsea să sufle, dar sufla prost ca să nu se plictisească.

Ora de muzică fiind ultima din acest an, maestrul a venit cu un teanc de note muzicale și cu o nouă romanță, „Crinul”. Ora de chimie, Aguletti a plâns pentru că mai luase un „insuficient”, iar Fănică a luat „bine”.

Ora de matematică era un chin pentru el și pentru alții în situația lui. Problemele care se lucrau în clasă nu aveau un grad mare de dificultate, dar pentru el nu le găsea rezolvarea.

 1. Între don Juani

Într-o seară, vine Robert și Dinu la el acasă să se plimbe prin Cișmigiu și să mai cunoască niște fete.

Se duc în parc, dar cum Robert este întotdeauna lăudăros, povestește peripețiile lui cu fetele și noile experiențe în materie de fete.

 1. Un prieten

Prietenul lui, Marcu, avea în comun dragostea pentru lectură, dar dragostea lui Marcu era mai intensă decât a lui, pentru că el nu citea și în timpul orelor, așa cum făcea Marcu, prietenul lui.

Și când era pe punctul să-l asculte cineva care-l înțelegea, îi făcea semn. Acesta nu se pricepea la chimie, dar asta nu-l împiedica să citească.

 1. Luni 8-9, Germana.

Deși citea foarte mult, el nu era un elev strălucitor, și ca toți elevii, nu se descurca la anumite materii, cum ar fi: franceza, româna și mai ales germana. Dovada acestui lucru este că a rămas corigent în clasa I.

El nu se descurca la germană, ora pe care o avea cu un profesor care îi făcea astfel „dobozi”, „tâmpiți”, la care el termina întotdeauna cu „insuficient”, deoarece nu știa să pronunțe corect cuvintele.

 1. Corigența

El a rămas, așa cum a mai rămas și în alți ani, corigent la matematică. Știa că dă examen, așa că și-a făcut un program destul de riguros, pe care ar dori să-l aplice, dar întotdeauna exista ceva care să-l deranjeze.

El nu putea să învețe matematica în trei zile, așa că și-a propus să învețe la toamnă, pentru că are mai mult timp să învețe matematica și regulile sale.

 1. Premianții

Era ziua de decernare a premiilor pentru cei mai buni elevi, dar ziua în care corigenții își vedeau numele pe listă.

Unii copii aveau premii cu coronită, adică dovada faptului că există elevi foarte buni în acea școală, dar și în clasa lui.

De la clasa 9 erau patru corigenți, printre care se afla și el, dar și prietenul lui Dinu, care erau în aceeași situație, adică corigență. Undeva în mintea lui, știa că trebuie să învețe la matematică.

 1. Vacanța

Bineînțeles, vacanța este așteptată de toți copiii, dar era mai fericită și mai distractivă dacă nu rămânea corigent la matematică.

El mergea cu prietenii lui în Cișmigiu, dar gândul îi fugea la matematică, care i-a stricat vacanța. Cum este vara foarte caldă, el stătea în casă și citea, dar cu toate acestea nu mai scrisese nimic la „Romanul adolescentului miop”.

 1. Jurnal de vara

Au trecut zile in sir si el nu mai deschise caietul de matematica,pana la 9 septembrie cand isi planifica cate zile mai sunt pana pe 15 septembrie.

Venise ziua examenului de corigenta,pe data de 18 septembrie Vanciu ii promovase pe toti elevii.

„Romanul adolescentului miop” VOLUMUL 1 PARTEA 2

 1. Mansarda

Mansarda pentru el era totul, acolo stătea, acolo își amintea de cele mai plăcute momente, dar și momentele lui dificile. Mansarda era pentru el o bună prietenă care știa toate secretele lui.

Acolo, în mansardă, crescuse și acum, fiind adolescent, când se uita pe geam, îl apuca melancolia și se întrista.

 1. Muza – Societate Culturală Dramatică

În clasa a III-a, erau obligații, într-un fel, să meargă la această societate „Muza”.

Această societate producea și piese de teatru, la care și el participa la piesa pentru prima oară. Ca la orice piesă, trebuia să fie alcătuit decorul, care era o bătaie de cap pentru toți participanții la acea piesă de teatru.

 1. Fănică

Fănică scrisese o revistă care avea titlul „Un liceu model” și se va putea aplica la Sf. Spiridon.

Fănică era talentat la scriere de scenarii, dar are multă imaginație pentru a avea acest talent. La alcătuirea decorului, el avea întotdeauna ceva de spus și de adăugat.

 1. Domnul redactor

Ca orice adolescent, dorea să aibă bani de buzunar, așa i-a venit ideea de a merge la redacția domnului Leonțescu. El i-a mai dat domnului Leonțescu niște articole, pe care a mai câștigat niște bani.

Acum când s-a dus, domnul Leonțescu a fost foarte mulțumit de articolele lui și așa a mai câștigat și experiența și admirația domnului Leonțescu.

 1. Noiembrie

În noiembrie, cum totul s-a uscat afară, unii adolescenți devin sentimentali și visători.

Privea afară pe geamul din mansardă și se întrista. În această parte a capitolului, el era foarte trist, iar melancolia era izgonită de amintiri.

 1. Repetiții

Începuseră repetițiile pentru opera „Un liceu model”. Domnul Filimon era regizorul care îi ajuta la fiecare piesă de teatru pe care voiau să o realizeze.

De câte ori îi ajuta, piesa era un succes total. Începuseră repetițiile în adevăratul sens al cuvântului, după ce un timp a durat alcătuirea decorului.

 1. Drumul către mine însumi

El zicea că nu se cunoaște foarte bine și că îi trebuie un timp să-și alcătuiască o personalitate, să aibă un singur suflet pe care poate să-l modeleze cum vrea el.

Dar cu două suflete nu merge. A stat zile întregi să descopere drumul spre sufletul lui și să-și învingă temerile și să se cunoască cât de cât bine.

 1. Incipit vita nova

Textele latinești erau pentru Fănică ceva care îl făcea deosebit, pentru că știa să citească și să traducă mai bine decât alți copii.

El (Mircea Eliade) a trebuit să o ia de la capăt, pentru că nu știa atât de bine, dar în schimb, Marcu nu știa să citească, dar avea un avantaj – putea să traducă.

 1. Cu Moș Ajunul

Corul se aduna ca în fiecare an la el acasă, să repete cântecele cu care se vor duce la colind. Venise seara în care trebuia să plece la colind.

Au plecat pe la el, pe la Radu. Unii oamenii aveau obiceiul să îi servească și cu vin.

„Romanul adolescentului miop” VOLUMUL 1 PARTEA 3

 1. Sâmbătă

Sâmbăta era ziua trupului și a momentelor erotice pentru toți prietenii lui și inclusiv el. Baietii se duceau la fete acasă și după ce își petreceau un timp cu ele le lăsau bani pe masă.

El voia să fie cu o fată ca să vadă dragostea cu ochii de adolescent.

 1. Papini, eu și lumea

Giovanni Papini a scris în opera lui ceea ce voia să scrie el, dar a zis că nu poate să-l copieze pe Papini și că nu poate să trăiască în viața altuia, deci povestea lui Papini era foarte asemănătoare cu cea a lui.

 1. Un an

După un an nu scrisese nimic în romanul lui, fiecare dimineață a săptămânii o petrecea în bibliotecă fiindcă era unica sa prietenă. Trecuse un an și avea din ce în ce mai puține amintiri.

 1. Prieteni

În ultimele luni nu mai trecuse nici un prieten pe la el. Toți erau studenți la Drept, altul la Filozofie. L-au întrebat dacă a scris la roman, el i-a mințit și le-a zis că lucrează la partea a doua.

 1. Tristeți în vară

În vară, toți plecau la mare sau la țară în vacanță ca să se distreze. Se gândea cum este să fii la universitate, să înveți ca să poți să promovezi.

 1. Mă clatină vânturile

Insectele și chimia îl înspăimântau, dar științele: istoria și filozofia îi sunt utile pentru vârsta lui.

 1. Bacalaureatul

La examenul de corigență, el și Marcu răspundeau prompt. La bacalaureat, la proba orală, toți sunt admisi.

Bacalaureatul a trecut cum a trecut examenul de corigență și alte examene pe care le-a dat.

 1. Final

Rezultatele bacalaureatului au fost greu de acceptat pentru autor, care a fost singurul din seria liceului care a reușit să promoveze examenul.

Îi pare rău că prietenul său, Marcu, nu a reușit, așa că a citit cu atenție lista de nume și a întrebat profesorii despre ceilalți elevi care au dat examenul.

Nu vrea să se gândească la universitate și la caietul său, pe care l-a ținut de când era adolescent și care va rămâne cu el pentru totdeauna.

Acum, romanul îl obsedează și nu știe cum să-l scrie și nu poate să-l scrie. Viața adolescentului îl apasă și simte că nu poate să-și găsească locul în lume.

„Romanul adolescentului miop” VOLUMUL 2

„Romanul adolescentului miop” VOLUMUL 1 PARTEA 1

 1. Decor

Se uita pe geam și admira peisajul în toată splendoarea lui, cu castani umedi de la ploaie. A făcut cunoștință cu o studentă pe care o chema Bibi.

 1. Președintele

Toamna a trecut și începea iarna cea cumplită. La întrunirea de la Universitate participau toți elevii Universității.

A mai cunoscut pe cineva care era studentă acolo și o fată pe care o chema Nonora.

 1. Nonora

Nonora era o fată frumoasă care atrăgea atenția asupra ei cam tot timpul. El era îndrăgostit de această fată. Când au mers cu trenul, se stăpânea să nu o sărute.

 1. Intermezzo

Trecuseră două luni din iarna cea geroasă. Președintele a găsit un alt sediu și s-a gândit că tineretea și-o poate petrece fără Nonora, dar și fără cărțile lui.

Trebuia să înceapă acea perioadă de maturizare.

 1. Profesorul

După vacanțe, cursurile de filozofie erau tot mai puțin frecventate. Cursul „Istoria artelor” îi făcea pe elevi să se plictisească la acea oră sau să doarmă, deoarece profesorul avea o voce foarte caldă.

 1. Primăvara

Primăvara pentru el era anotimpul amintirilor erotice cu femeile pe care le vedea pe stradă și își amintea de Nonora.

 1. Muncile și zilele

El lucra la o revistă din greu care nu avea succes și după patru numere nu a mai supraviețuit.

 1. Drum de la mănăstire

În dimineața Floriilor, trenul de Constanța i-a lăsat în gară la mănăstire, erau aproape numai perechi de îndrăgostiți, el se împăcase cu Nonora.

Vizitând mănăstirea, apoi au plecat să facă un picnic în pădure, unde au stat de vorbă până în zori, deși nu putuse să adoarmă.

 1. O cheamă Niska!

El cunoscuse o fată la Săcele care era tot o adolescentă cu fustă scurtă, care îi atrăsese atenția în tot ceea ce făcea ea. Venise pentru prima oară la el în mansardă și răsfoia cărțile pe care le avea el în bibliotecă.

 1. L’ Heure Sexulle

O nouă prietenie cu Nonora îl face tot mai neliniștit și se gândește tot mai mult la o veche prietenă a lui Niska. În cele din urmă renunță la Nonora.

 1. Prietenul meu iubește

El cunoaște un prieten cu care își va petrece tot timpul liber, care îi știe toate dorințele și necazurile, dar și critici ale unor opere.

 1. Furtună la schit

Împreună cu prietenul lui au mers la schit, dar acolo i-a apucat o furtună foarte mare, care în zori s-a oprit. Ei au mai stat acolo, iar în acest timp s-au cunoscut mai bine.

 1. Plecare

S-a întâlnit în gară cu Marcu, s-au îmbrățișat și au început să povestească ce au mai făcut în acest timp când nu s-au mai văzut.

 1. Sfârșit de vacanță

Se termină vacanța și s-a întâlnit cu Niska, dar care acum era logodită cu un băiat pe nume Paul.

 1. Taine

Săptămâni întregi citea și uita de restul lumii care poate aștepta ceva de la el. Învață pentru examene 2 zile, 2 nopți. Primise o carte de istorie, apoi au trecut examenele. Trebuia să învețe 2 limbi orientale în același timp.

 1. Redacția

Odată cu cunoașterea profesorului de logică care era și ziarist, el devenise angajat la redacție. El dorește să scrie reportaje cât mai interesante.

Prietenul lui Radu se îndrăgostește de Viorica, iar pe Nonora o vedea foarte rar. S-a întâlnit cu domnul Elefterescu, care avea și el o problemă și se schimbase foarte mult.

 1. Prietena mea in toamna

Pe Nonora o vedea mai des, și avea păreri foarte diferite despre anotimpuri. Dragostea pentru Nonora nu-l bucura ci îl îmbolnăvea.

 1. Iașiul

Împreună cu Niska ajunsese la Cetățuie, a vizitat revista „Vieții românești”, mai scrisese în jurnal părerea lui despre orașul Iași.

La toamnă trebuie să-și reia munca pe care o realiza altădată.

 1. Vrăjmașul lui Petre

Petru era un prieten pe care-l cunoscuse mai devreme și erau foarte buni amici. În jurnal mai scrisese despre despărțirea lui de Petre.

 1. Personajele judecă autorul

În prima parte a acestui capitol el spunea părerea despre toți prietenii lui ca personaje ale romanului, prietenii lui care deveneau personaje și-au spus părerea despre rolurile lor în roman.

 1. Moarte

Vicepreședintele murise, așa cum este obiceiul l-au îngropat într-un cimitir cunoscut, unde el își amintea de cimitirul din Iași.

 1. Lumina la Roma

În acest capitol el scrisese cel mai mult în jurnal de când îl făcuse și povestindu-i Niskai cum era la Roma și vecinătăților sale, unde au avut loc la Roma.

 1. Meditație pentru două Toamne

Începuse toamna care pentru el era anotimpul melancoliei și a tristeții. Titlul acestui capitol pentru el era fals.

„Romanul adolescentului miop” VOLUMUL 1 PARTEA 2

Scrisorile

I. Ii povestește ce a mai făcut el și că ar dori să meargă cu Bibi la el.

II. Cea de-a doua era scrisă pentru Niska, îi scrie cu melancolie pentru că ea iubea doar faptele mari, dar era mai bine decât singurătate, pentru el era o foarte bună prietenă.

III. Îi scrie Niska care îi spune că suferă mult singură.

IV. Odată ce îi scrie Niska, el îi răspunde la scrisoare tot printr-o scrisoare. Îi povestește despre Radu și Viorica.

V. Ea primește scrisoarea și îi zice că nu vrea să audă de Radu și Viorica.

VI. Niska îi trimite o scrisoare, el o primește și îi mulțumește pentru că îi răspunde la scrisori.

VII. Îi scrie pentru prima scrisoare pe care o primește de la Nonora.

VIII. Îi scrie iar Niska, care îi povestește că datorită lui a descoperit frumusețea interioară.

IX. Scrisorile pe care le primește de la Niska îl întristează foarte mult.

X. I-a scris prietenul lui Petre să anunțe logodna lui.

XI. Îi scrie Niska care crede că este îndrăgostită de el și se gândește tot timpul la el.

XII. El crede că acum are ultima scrisoare a Niskai și trebuie să sfârșească jurnalul și se gândește că dacă îi trimite jurnalul.

XIII. Ea, în data ce citește jurnalul, recunoaște că îi este drag.

„Romanul adolescentului miop” VOLUMUL 1 PARTEA 3


8 aprilie

S-a logodit Niska cu fiul cel mare al familiei, era inginer.

9 până la 20 aprilie

A muncit ca un nebun, ochii îi lacrimau de la orele întregi petrecute în fața cărții, voia să o vadă pe Niska și pe prietenii lui.

22 aprilie

Îl vizitează Viorica care lucrează la Academie și i-a adus cărți noi. Mariuca și Gaidaroff s-au despărțit. Radu vrea să se călugărească. Nonora este îndrăgostită de un actor cu care se va căsători.

21 august

Caietul, după părerea lui, trebuie să se sfârșească și mai târziu îl va răsfoi.

Octombrie

Examenele se apropiau de sfârșit și s-a întâlnit cu Niska care a putut conversa câteva minute.

Profesorul de logică creea probleme în rândul studenților.

Într-o seară venise Radu pe la el ca să povestească ce a mai făcut, el a început să plângă, dar autorul nu a plâns.

„Romanul adolescentului miop” – rezumat pe scurt

romanul adolescentului miop rezumat

Mircea se hotărăște să scrie un roman despre viața lui, cu scopul de a deveni celebru și a promova clasa.

Însă, nu știe cum să-l redacteze pentru a fi interesant și tot amână să înceapă.

După ce primește încă un calificativ slab, la matematică, Mircea înțelege că trebuie să înceapă scrierea cât mai repede.

În roman, adolescentul vrea să includă pe prietenul său bun, Jean Victor Robert, dar intenționează să creeze un personaj ridicol pentru el, răzbunându-se pe aroganța lui Robert.

Acest lucru provoacă o ceartă între cei doi, dar se împacă în cele din urmă.

Mircea încearcă prima aventură în Parcul Carol, dar lucrurile nu merg cum se aștepta.

Ulterior, decide să ia notițe pentru roman, descriind întâmplări din viața de școală.

Într-o seară, acceptă să se plimbe prin Cișmigiu cu Dinu și Robert, amuzându-se de poveștile lor inventate despre iubiri.

Mircea vrea să-l includă în roman și pe Marcu, care împărtășește pasiunea sa pentru lectură.

Deși vrea să treacă corigența la matematică, lipsa de voință și dragostea pentru cărți îl fac să amâne învățarea.

Chiar dacă nu învață cu sârg, Mircea simte invidie față de cei care primesc premii școlare.

Vacanța aduce bucurie, dar sentimentul de vinovăție îl urmărește pe Mircea, care rămâne în casă citind și uitând să scrie la roman.

Deși își propusese să învețe în vacanță, el petrece timpul citind și se prezintă nepregătit la examen.


error: