Băiatul cu pijamale în dungi – rezumat

Publicată în anul 2006, „Băiatul cu pijamale în dungi” este o carte scrisă de John Boyne, un scriitor irlandez cunoscut pentru lucrările sale pentru copii și adulți, traduse în peste cincizeci de limbi. Cartea prezintă o poveste tragică care are loc în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Acțiunea romanului se petrece în Germania și apoi în Polonia, în lagărul de concentrare de la Auschwitz. Personajul principal, Bruno, este un băiețel de nouă ani care locuiește într-o casă mare din Berlin alături de părinți și de sora sa, Gretel. Într-o zi, familia se mută la Auschwitz, unde tatăl lui Bruno, un ofițer nazist, trebuia să-și desfășoare activitatea. Bruno și Gretel au dificultăți în noul loc, iar mama își petrece mult timp vorbind cu locotenentul Kotler, un apropiat al tatălui lor.

În timp ce începe să se acomodeze cu noile împrejurimi, Bruno observă din apropiere un loc ciudat, unde bărbați și băieți îmbrăcați în „pijamale în dungi” se plimbau. El se împrietenește cu un băiețel de acolo, pe nume Shmuel, și începe să-l ajute aducându-i mâncare. Relația lor se dezvoltă, iar Bruno încearcă să-l ajute pe Shmuel să-și găsească tatăl.

Însă, planul lor de a se întâlni într-o zi se sfârșește tragic atunci când cei doi sunt prinși de soldați și duși într-o clădire neagră. Autorul sugerează că cei doi băieți sunt executați, iar părinții lui Bruno, care îl caută disperați, nu reușesc să-l găsească.

Romanul prezintă puternicul impact al deciziilor politice asupra vieții individuale și a prieteniei. Într-un mod sensibil, cartea subliniază tragedia omului sub influența istoriei și opresiunii, fără să fi greșit cu ceva. Ecranizarea cărții în 2008 a sporit popularitatea acesteia, devenind unul dintre cele mai bine vândute romane pentru copii din întreaga lume.


error: