Ca peștele în copac – rezumat

Romanul „Ca peștele în copac” este o carte pentru copii și adolescenți scrisă de Lynda Mullaly Hunt, o autoare americană. A fost publicată pentru prima dată în 2015 și a apărut în limba română în 2016. Cartea prezintă povestea unei fete care suferă de dislexie, oferind cititorilor o perspectivă asupra problemelor specifice acestui diagnostic atât din punct de vedere educativ, cât și social.

Protagonista romanului, Ally, este o elevă de clasa a șasea care suferă de dislexie. Chiar dacă este foarte inteligentă, nu poate citi din cauza diagnosticului ei. Schimbările frecvente de școală din cauza serviciului tatălui ei nu o ajută deloc.

La școală, Ally încearcă să evite activitățile care implică cititul și scrisul, pretinzând că este bolnavă sau făcând glume pentru a-și ascunde problema. Cu toate acestea, viața ei se schimbă radical când își întâlnește noul profesor, domnul Daniels, care observă problema ei și își adaptează metodele de predare pentru a o ajuta să învețe mai ușor. Aceasta îi dă fetei încredere în sine și îi ajută să-și facă doi prieteni noi: Keisha și Albert.

Albert este mereu acoperit de vânătăi la școală, iar Ally descoperă că este hărțuit de o fată numită Shay. Cu toate acestea, Ally refuză să se lase intimidată și începe să devină tot mai bună la citit datorită ajutorului profesorului Daniels. Ea candidează pentru președinția clasei și când câștigă, invidia lui Shay crește, iar Ally descoperă că oamenii invidioși pot fi răi. În cele din urmă, Albert își ia singur apărarea, protejându-și și prietenii.

Profesorul Travis încearcă să normalizeze problema dislexiei în rândul colegilor lui Ally, oferindu-le o listă cu oameni faimoși care s-au confruntat cu această problemă. Relația specială pe care Ally o are cu domnul Daniels demonstrează importanța profesorilor în viața copiilor defavorizați. Prin susținerea și încurajarea lor, copiii pot depăși cele mai dificile probleme de învățare.

În concluzie, „Ca peștele în copac” oferă o perspectivă originală asupra importanței profesorilor în viața copiilor cu probleme de învățare, evidențiind faptul că schimbarea este posibilă atunci când există o colaborare strânsă între elevi și cadrele didactice.


error: