Călin Nebunul – rezumat

Mihai Eminescu este recunoscut ca unul dintre clasicii literaturii române, fiind cunoscut în special pentru lirica sa, dar și pentru proza sa filosofică și fantastică. Una dintre operele sale celebre este basmul intitulat „Călin Nebunul”, care face parte din colecția sa de basme.

Basmul debutează cu povestea unui împărat care avea trei fiice frumoase, dorite de mulți feciori ca soții. Cu toate acestea, împăratul nu le dădea pe niciuna. Fiicele sale au fost răpite de trei zmei, iar împăratul a promis că le va da de soții acelora care le va aduce acasă.

Într-un sat trăia un om care avea trei băieți, dintre care unul era considerat prost și era numit Călin Nebunul. Cei trei frați s-au hotărât să pornească în căutarea fetelor, iar Călin Nebunul a mers și el cu ei. Ei au făcut un arc și au tras cu el pe rând, iar acolo unde se oprea arcul, ei poposeau. Prima dată au tras cei doi frați mai mari, iar apoi a venit rândul lui Călin Nebunul. Tot mergând, au rămas fără provizii pentru hrană sau foc, dar au reușit să aprindă un foc și să se lupte cu zmeii care le-au răpit surorile. Călin Nebunul a avut parte de cele mai dificile lupte, dar a reușit să îi învingă pe toți zmeii și să își elibereze surorile.

Basmul ilustrează trăsăturile specifice genului epic, cum ar fi lupta dintre bine și rău, cifrele magice și personajele fantastice. Eminescu reușește să creeze o poveste captivantă care demonstrează măiestria sa artistică și capacitatea de a construi o lume imaginară plină de aventuri și învățăminte.


error: