Căpitan la 15 ani – rezumat

Jules Verne este unul dintre scriitorii francezi cei mai renumiți, fiind un reprezentant al curentului modernist și un precursor al literaturii științifico-fantastice universale. Romanul său „Căpitan la 15 ani” a fost publicat pentru prima dată în 1878 și se concentrează pe aventură și pe tema sclaviei, ilustrând comerțul cu sclavi africani practicat în acele vremuri, dar și pe ucenicia dureroasă și călătoria inițiatică a protagonistului.

Acțiunea romanului începe în anul 1873, la câțiva ani după abolirea și sancționarea sclaviei în Statele Unite. Vasul Pilgrim, condus de căpitanul Hull, călătorea spre San Francisco, iar la bord se aflau și doamna Weldon, copilul ei, vărul Benedict și tânărul Dick Sand, un elev de cincisprezece ani. Într-o zi, au descoperit o corabie accidentată, care se dovedea a fi plină de negri aproape morți. Căpitanul Pilgrimului i-a salvat pe aceștia, iar Dick a devenit „căpitan la cincisprezece ani” după o tragică vânătoare de balene în care căpitanul și camarazii săi au murit.

Pe parcursul călătoriei, Dick descoperă că bucătarul Negoro tulburase busola și că vasul se îndrepta într-o direcție greșită. La un moment dat, Pilgrimul s-a lovit de stânci și naufragiază pe o coastă necunoscută. Supraviețuitorii se adăpostesc într-o grotă și fac cunoștință cu un bărbat pe nume Harris, care îi conduce la ferma fratelui său. Pe drum, Dick descoperă că Harris și Negoro sunt implicați în traficul de sclavi.

În a doua parte a romanului, atmosfera se înrăutățește, iar tema comerțului de sclavi devine predominantă. Harris și Negoro plănuiesc să-i vândă pe negri și să-i ucidă pe ceilalți supraviețuitori. Cu ajutorul lui Hercule, Dick reușește să-i salveze pe doamna Weldon și pe micuțul Jack, iar apoi construiesc o plută cu care să ajungă la un loc civilizat.

După multe peripeții, Dick și Hercule ajung în Sfântul Paul de Luanda, unde descoperă un secret legat de stăpânul lui Dingo, câinele de la bord. În cele din urmă, reușesc să-și răscumpere prietenii negri și să se îmbarce pe o navă spre San Francisco.

Astfel, „Căpitan la cincisprezece ani” este un roman captivant care abordează tema comerțului cu sclavi și călătoria inițiatică a unui tânăr confruntat cu responsabilități și pericole neașteptate.


Categorii:
error: