Cel mai iubit dintre pământeni – Rezumat

„Cel mai iubit dintre pământeni” este un roman profund și complex de Marin Preda, avându-l în centrul său pe Victor Petrini, un intelectual și asistent universitar la catedra de filozofie.

Închis în situația-limită a scrierii memoriilor sale, Petrini își retrăiește și analizează viața, devenind o conștiință lucidă ce înregistrează și sancționează realitatea.

Nararea începe cu amintirile din copilărie și adolescență, momente marcate de o relație tensionată cu părinții, în special după ce descoperă infidelitatea tatălui său.

Adolescența lui este una plină de singurătate și lipsă de acceptare, găsind consolare în compania unor prieteni cu comportamente îndoielnice.

Viața lui amoroasă începe cu întâlnirea cu Rodica Romulus, o femeie ușoară de moravuri, de care Petrini se îndrăgostește necondiționat.

Rodica, temându-se de bătrânețe și considerând că sinuciderea este singura cale demnă de a încheia o viață fără sens, își părăsește iubitul, lăsându-l cu un profund sentiment de pierdere.

Descoperirea relației sale cu o femeie de morală îndoielnică provoacă indignarea părinților săi, ceea ce duce la o ruptură emoțională și familială.

În timpul studiilor universitare, Petrini se îndrăgostește de Căprioara, una dintre cele mai frumoase studente, cu care împărtășește o relație intensă, dar efemeră.

Misterios, Căprioara dispare și moare în circumstanțe neclare, lăsându-l pe Petrini cu un sentiment de vinovăție și regrete. Cariera sa academică începe să se formeze, dar este tulburată de o serie de relații complicate, inclusiv una cu Matilda, soția unui coleg, care devine o prezență enigmatică și manipulatoare în viața lui.

Matilda, o femeie autoritară și cu probleme psihice, devine o influență majoră în viața lui Petrini. Relația lor, marcată de tensiuni și lupte pentru putere, se complică și mai mult odată cu nașterea fiicei lor, Silvia.

În contextul unei căsnicii turbulente, Petrini este arestat și închis pe baza unei scrisori considerate periculoase, experimentând astfel abjecția și brutalitatea sistemului penitenciar.

După eliberare, Petrini se luptă să-și găsească locul în societate, lucrând în diverse locuri, de la deratizare la contabilitate.

În acest timp, întâlnește o nouă femeie, Suzi, cu care începe o relație ce pare să-l împlinească, dar și aceasta este marcată de complicații și secrete. Relația lor este pusă la încercare când sunt implicați într-un act violent, rezultatul fiind închisoarea pentru amândoi.

Analizând retrospectiv viața sa, Petrini se întreabă dacă Suzi nu l-a folosit pentru a scăpa de un soț abuziv.

După ispășirea pedepsei, cei doi își continuă viața împreună pentru o vreme, dar în cele din urmă se despart, nereușind să-și regăsească fericirea din trecut.

Suzi pleacă în Italia și nu se mai întoarce, iar Petrini rămâne cu speranța că iubirea pentru fiica sa îl va susține moral și îl va ajuta să privească cu speranță spre viitor.

Romanul „Cel mai iubit dintre pământeni” continuă să exploreze viața tumultuoasă și plină de introspecții a lui Victor Petrini.

După eliberarea din închisoare, Victor își găsește locul într-o societate profund schimbată de instaurarea unui nou regim politic. Această schimbare are un impact direct asupra lui, simțindu-se străin și neînțeles în propria țară.

Cariera lui Victor, odată promițătoare, este marcată de o serie de locuri de muncă umilitoare și lipsite de semnificație, reflectând decăderea sa personală și profesională în contextul noului regim.

Ajunge să lucreze în deratizare și apoi într-o fabrică, departe de lumea academică și intelectuală care l-a definit odinioară. Mai târziu, găsește un loc de muncă ca contabil la „Tranca”, un loc care îi oferă o oarecare stabilitate, dar care este departe de aspirațiile și idealurile sale tinerești.

În acest context, Victor întâlnește o nouă femeie, Suzi, o tânără casieră care îi oferă un sentiment de căldură și înțelegere pe care nu l-a găsit în relațiile sale anterioare.

Relația lor este una complicată, marcând o nouă etapă în viața sentimentală a lui Petrini. Suzi îi oferă o dragoste și o prietenie caldă, dar ascunde o parte întunecată a vieții sale, inclusiv faptul că este căsătorită cu un bărbat dipsoman și abuziv.

Victor se îndrăgostește de Suzi, dar relația lor este testată când descoperă că ea este însărcinată. Suzi refuză cererea lui Victor de a se căsători, temându-se că el o va părăsi.

Această situație complicată ajunge la un punct critic când se confruntă cu soțul violent al Suzi, culminând cu un incident tragic în care Victor îl ucide pe acesta. Urmările acestei acțiuni sunt grave: Victor este condamnat la închisoare, iar Suzi devine complicea lui.

După ce își ispășește pedeapsa, Victor și Suzi încearcă să-și continue viața împreună, dar magia dintre ei s-a pierdut. În cele din urmă, se despart definitiv. Suzi pleacă în Italia și nu se mai întoarce, lăsându-l pe Victor cu amintiri dureroase și cu întrebări fără răspuns.

Romanul se încheie cu Victor Petrini reflectând asupra vieții sale, recunoscând că iubirea a fost forța care l-a susținut moral și l-a ajutat să privească cu speranță spre viitor.

Cu toate acestea, el rămâne profund marcat de experiențele și pierderile suferite. „Cel mai iubit dintre pământeni” este astfel nu doar povestea unui om, ci și cronică a unei epoci, ilustrând peste tot tentaculele totalitarismului și impactul acestora asupra vieții individuale.

Citește și: Cel mai iubit dintre pământeni – Comentariu

error: