Chirița în provincie – rezumat

Piesa de teatru „Chirița în provincie” este o comedie care face parte dintr-un ciclu de piese ce au în centrul acțiunii personajul Coana Chirița. Premiera operei a avut loc în anul 1852 și este alcătuită din două acte, fiecare act conținând mai multe scene. Tema principală a piesei este evidențierea snobismului și a corupției din acea perioadă.

Primul act debutează cu prezentarea personajelor și a situației în care se află. Chirița Bârzoi, în curtea casei boierești de la țară, este confruntată de mai mulți țărani care îi cer dreptate pentru comportamentul fiului său. Chirița îi ignoră, aprobându-i pe fiul său și manifestându-și dorința ca acesta să obțină un titlu de ispravnic. În timp ce se plimbă cu calul, este ajutată să descalece de domnul Șarl, profesorul de franceză al fiului său. În apropiere se află Safta, cumnata Coanei Chirița, căreia i se dezvăluie dorința de a-și însoți fiul cu o orfană pe nume Luluța. În același timp, Luluța are accese de nebunie, iar Chirița face conversație cu Șarl, dar fără succes, deoarece își dezvăluie cunoștințele de limba franceză într-un mod ridicol.

Primul act se încheie cu Chirița plecând spre noua sa casă, la Iași, împreună cu toți cei din gospodărie.

Al doilea act se desfășoară în salonul noii locuințe de la Iași a familiei Bârzoi. Chirița se laudă cu noua sa calitate de soție de ispravnic și își exprimă intenția de a face o călătorie în Franța. Soțul ei îi reproșează că a renunțat să gătească și cheltuiește prea mulți bani. În același timp, un ofițer vine să stea câteva zile la familia Bârzoi, dar de fapt acesta este Leonaș deghizat. El începe să o curteze pe Chirița și se întâlnește pe ascuns cu Luluța, dezvăluindu-i adevărata sa identitate.

Leonaș și Luluța hotărăsc să fugă împreună, iar Guliță îl provoacă la duel pe Leonaș. Disputa dintre cei doi bărbați este întreruptă de Chirița, care îl recunoaște pe Leonaș și îl dă afară din casă. Mai târziu, Leonaș se întoarce deghizat în birjar și reușește să obțină o întrevedere cu ispravnicul. Acest lucru îl determină pe Bârzoi să fie demis din funcție.

În cele din urmă, Leonaș se prezintă deghizat în femeie și își dezvăluie identitatea doar Luluței, care simulează un acces de nebunie și cere să fie căsătorită cu actrița din Iași. Chirița aprobă logodna și îl laudă pe Leonaș pentru calitățile sale actoricești.

Astfel, piesa de teatru „Chirița în provincie” surprinde o serie de evenimente comice și dramatice, evidențiind snobismul și corupția din acea perioadă.


Categorii:
error: