Comoara din insulă – rezumat

Romanul „Comoara din insulă” este o scriere clasică a celebrului autor scoțian Rober Louis Stevenson, care a fost publicată inițial în foileton, în revista pentru copii intitulată „Young Folks”, sub pseudonimul „Căpitanul George North”. Acțiunea are loc pe coasta de vest a Angliei, în secolul al XVIII-lea, și urmărește aventurile lui Jim Hawkins, fiul hangiului de la „Amiralul Benbow”. Atunci când „Căpitanul” Billy Bones sosește la han și plătește tânărul Hawkins pentru a pândi sosirea unui marinar cu un singur picior, începe o serie de evenimente care duc la descoperirea unei hărți și a unei comori îngropate de către celebrul pirat Căpitanul Flint.

Cu ajutorul Doctorului David Livesey și al nobilului John Trelawney, Jim și echipajul pornesc către Marea Caraibilor pe nava „Hispaniola”. În timpul călătoriei, Jim descoperă un plan al mateloților condus de Long John Silver, care urmăreau să fure comorile și să îi ucidă pe cei onești. După ce ajung pe insulă, Jim se ascunde și întâlnește un englez pe nume Ben Gunn, care îi oferă ajutorul în schimbul unei părți din comoară. În același timp, echipajul navei se vede nevoit să lupte împotriva piraților care încearcă să le fure comoara.

După o serie de evenimente dramatice, comorile sunt descoperite, iar nava este încărcată cu tot ceea ce se putea duce din comoară. Echipajul se întoarce în Anglia și împarte comoara, în timp ce Silver fuge cu un sac plin cu bani. Astfel, romanul „Comoara din insulă” oferă o poveste captivantă despre aventură, comorile ascunse și lupta dintre onoare și trădare în fața bogăției impresionante. Acesta este unul dintre primele succese literare ale lui Stevenson și rămâne un roman clasic apreciat de cititori de toate vârstele.


error: