Crimă și pedeapsă – rezumat

Romanul „Răscoala” a fost scris de Liviu Rebreanu și a fost publicat pentru prima dată în 1932. Acesta este considerat a fi o continuare parțială a romanului „Ion”, concentrându-se pe destinul personajului Titu Herdelea, pe care autorul s-a inspirat dintr-o întâmplare reală: răscoala țăranilor din 1907.

Acțiunea romanului are loc în județul Argeș, în satele: Amara, Gliganu, Lespezi și Ruginoasa, pe moșia de șapte mii de pogoane a bătrânului Miron Iuga. Personajul principal, Titu Herdelea, este invitat să locuiască acolo și îl cunoaște pe Miron Iuga și pe soția lui Grigore, Nadina. În timpul interacțiunilor, se evidențiază tensiunile sociale din zonă, în special problema pământului țăranilor.

Evenimentele din sat, cum ar fi cearta dintre Grigore și Nadina sau evenimentele care implicau arendașul Cosma Buruiană și alți locuitori, amplificau nemulțumirea și tensiunea în comunitate. În cele din urmă, răscoala izbucnește, iar țăranii se răsculă împotriva clasei latifundiare. Răscoala este violentă și se încheie cu reprimarea acesteia de către soldați, lăsând în urmă un număr mare de morți și oameni închiși.

Astfel, romanul explorează conflictul dintre țărani și clasa latifundiară, oferind o perspectivă detaliată asupra tensiunilor sociale din acea perioadă. Liviu Rebreanu prezintă o varietate de personaje și evenimente, construind o poveste epopeică care surprinde drama și violența răscoalei.


Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: