Cum e lumea – rezumat

„Cum e lumea” este un text scris de Veronica Niculescu, o autoare apreciata a literaturii contemporane din Romania. A fost publicat in 2019 in manualul de Limba si literatura romana pentru clasa a VII-a de la Editura Art-Klett.

Actiunea se desfasoara intr-o gradina zoologica din Sibiu, unde locuia un pui de urs pe nume Bianca, impreuna cu mama si fratiorii ei. Totul incepe intr-o dimineata, cand ursuletul este trezit de un fluture rosu cu aripi pestrite. Ingrijitoarea ii ofera o para zemoasa, dar Bianca ramane cu gandul la fluture si la libertatea acestuia de a zbura.

In mod neasteptat, reusind sa evadeze din gradina zoologica, incepe sa-si exploreze orasul. Vede lacul, vegetatia, privelisti pe care doar le visase, fara a constientiza riscurile pe care le presupunea fuga ei spre libertate.

Pe de alta parte, Mara Dumitrescu, o tânără bibliotecară din Sibiu, afla de la mama ei ca un urs era in libertate in oras. Desi mama ei o sfatuieste sa nu iasa din casa, Mara insista sa mearga la serviciu. In timp ce ursul creea agitatie in oras, Mara se duce la Directia de pasapoarte, unde este intampinata de strigatele celor care o avertizeaza sa se fereasca de urs.

Intr-un act eroic, Mara sare in fata ursului cand autoritatile se pregateau sa traga in directia lui. Desi simte ca l-a aparat pentru o clipa, aude o pocnitura. Le spune celor din jur ca este vorba despre un pui de urs, ceea ce-i linisteste. Cu toate acestea, finalul povestirii nu dezvaluie ce s-a intamplat cu ursul.

In concluzie, „Cum e lumea”, de Veronica Niculescu, este o povestire emotionanta, inspirata dintr-un eveniment tragic de la Sibiu, in care un pui de urs a fost ucis din cauza incompetentei autoritatilor. Textul are o continuare, intitulata „Lumea s-a lărgit dintr-o dată”, care prezinta destinul ursuletiului si revederea acestuia cu Mara.


Categorii:
error: