Cum mi-am petrecut vacanța de vară – rezumat

„Cum mi-am petrecut vacanța de vară” este un roman scris de T. O. Bobe, un autor român contemporan cunoscut pentru alte opere precum „Contorsionista” și „Cartea cu bunici” (volum colectiv). În primul rând, cartea a fost publicată în 2004 la Iași, la editura Polirom, și a fost foarte bine primită atât de public, cât și de critici. Chiar și așa, a fost reeditată ulterior la editura Humanitas.

Romanul spune povestea lui Luca, un băiețel din clasa a patra, care este nevoit să scrie o compunere despre cum și-a petrecut vacanța de vară. Acțiunea începe la începutul anilor 2000 și se desfășoară pe parcursul a patru capitole, intitulate „Iunie”, „Iulie”, „August” și „Septembrie”. Luca este un băiat ale cărui părinți sunt mereu ocupați, lăsându-l în grija bunicilor. Familia lui este în procesul construirii unei case, simbol al ascensiunii sociale în România post-decembristă.

Luca primește o temă de vacanță care îl determină să redacteze o compunere despre activitățile sale din timpul verii. În text, el folosește expresii pe care le aude de la părinți și rude pentru a descrie persoanele care-i erau antipatice. De asemenea, el este prieten cu Miruna, o fostă colegă de clasă, și începe să aibă sentimente romantice pentru ea. Vacanța sa decurge normal în primele zile, dar totul se schimbă când bunica sa moare într-un accident pe șantierul casei familiei. De aici, vacanța devine o adevărată aventură, cu experiențe atât pozitive, cât și negative.

Luca este răpit de doi muncitori, Costel și Onedin, iar el asociază acest episod cu o răpire extraterestră. În urma acestor evenimente, se petrec episoade pline de acțiune, cu urmăriri, evadări și chiar moartea verișoarei sale, Kiti. Deși este marcat de aceste pierderi, Luca observă cum mama sa trebuie să se întoarcă la muncă, deoarece „legea” nu-i permite să-și ia concediu pentru moartea bunicii sale.

Finalul romanului este deschis, lăsând cititorul să împărtășească întrebările și temerile protagonistului. În urma despărțirii părinților săi, Luca rămâne cu mama sa, care este instabilă psihic și neglijentă. Apoi, se mută cu tatăl său, dar totul este incert, iar el se teme să fie mutat la o altă școală.

În concluzie, „Cum mi-am petrecut vacanța de vară” este un roman original, cu o formulă narativă inedită, care a fost foarte popular printre cititori. Autorul introduce clișeele tipice mediului educațional în mod intenționat, iar modul său de exprimare imită cel al unui copil. Astfel, deși se îndepărtează de modelele narative clasice, cartea se remarcă prin acuratețea pătrunderii în mintea și sufletul unui copil din clasa a patra, o voce narativă diferită de cele cunoscute până acum în literatura română.


Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: