Europolis de Jean Bart – rezumat

„Europolis” este un roman scris de Jean Bart (pseudonimul literar al lui Eugeniu P. Botez) și a fost publicat pentru prima dată în 1933. Cartea oferă o imagine detaliată a orașului Sulina din secolul al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Autorul își propune să prezinte viața din acest mic oraș-port, care a cunoscut o perioadă de prosperitate datorită navigației și comerțului, dar și schimbările dramatice care au avut loc în comunitate.

Acțiunea romanului se concentrează în principal pe întoarcerea lui Nicola Marulis, un bărbat care a petrecut patruzeci de ani în America și care se întoarce în Sulina pentru a vinde tot ce deține. Odată cu el se întoarce și fiica sa, Evantia, care se îndrăgostește de un ofițer de marină numit Neagu, dar care cade apoi pradă seducției unui alt ofițer, Deliu. În același timp, Nicola este primit cu entuziasm de către localnici, care își imaginează că acesta este foarte bogat datorită faptului că a trăit în America. Cu toate acestea, ei descoperă curând că realitatea este alta și încep să-l ocolească pe Nicola și pe Evantia.

Pe măsură ce povestea avansează, se dezvăluie faptul că Nicola era sărac și că a fost acuzat de crimă când se afla pe vaporul care l-a dus în America. În ciuda speranțelor și așteptărilor localnicilor, Nicola moare împușcat după ce se implică într-o acțiune de contrabandă, iar Evantia, rămasă singură, se angajează într-un cabaret pentru a supraviețui. Ea intră sub protecția unui bătrân pe nume Jak, dar moare la scurt timp după ce dă naștere unui copil.

Astfel, „Europolis” oferă o privire detaliată asupra vieții din Sulina și a diversității etnice care caracteriza orașul. Romanul reflectă schimbările dramatice și complexitatea relațiilor umane din acea perioadă. Este ultima operă a lui Jean Bart, care a murit la scurt timp după publicarea romanului în 1933.


Categorii:
error: