Fahrenheit 451 – rezumat

„Fahrenheit 451” este un roman scris de Ray Bradbury, care a fost publicat pentru prima dată în volum în 1953, după ce a apărut într-o revistă cu doi ani înainte. Acțiunea se petrece într-o lume futuristă, în secolul al XXIV-lea, și urmărește povestea lui Guy Montag, un pompier cu o misiune neobișnuită. În această lume imaginară, pompierii nu sting incendii, ci aprind focul pentru a arde cărțile deținute ilegal. Montag își schimbă perspectiva asupra vieții după ce se împrietenește cu Clarisse McClellan, o tânără de 17 ani, și își dă seama că nu mai este fericit alături de soția sa, Millie, care se refugiază în calmante și divertisment televizat.

Pe măsură ce Montag devine tot mai critic la adresa societății, decide să fure o carte și să înceapă să citească. Își amintește de o femeie care și-a ars locuința împreună cu cărțile sale și este impresionat de pasiunea ei pentru lectură. El devine prieten cu un vechi profesor, Faber, și începe să învețe despre importanța ideilor și a cărților. În timp ce încearcă să schimbe mentalitatea oamenilor din jurul său, Montag este trădat de soția sa și se trezește urmărit de autorități.

În final, el găsește un grup de intelectuali care memorau cărți pentru a le transmite generațiilor viitoare și își dă seama că există speranță pentru umanitate. Romanul explorează tema regenerării umanității și a posibilității de a învăța din propriile greșeli. Autorul subliniază efectul nociv al mass-mediei asupra lecturii cărților și oferă un mesaj optimist despre capacitatea umanității de a învăța din experiențele sale.


error: