Femeie, iată fiul tău – rezumat

Romanul „Femeie, iată fiul tău” este o creație a autorului bănățean Sorin Titel și a fost publicat pentru prima dată în 1983 la București, la editura „Cartea românească”. Este ultimul volum dintr-o serie începută în 1974, după „Țara îndepărtată” (1974), „Pasărea și umbra” (1977) și „Clipa cea repede” (1979).

Acțiunea romanului se desfășoară pe două planuri narative, având ca protagoniști doi bărbați numiți Marcu. Primul Marcu, născut la sfârșitul secolului al XIX-lea în Banat, este iubit și protejat excesiv de mama sa, Sofia, dar antipatizat de frații săi. Cel de-al doilea Marcu este strănepotul primului și are multe aspecte comune cu viața strămoșului său. Amândoi se confruntă cu influența puternică a mamelor lor în procesul de dezvoltare, iar descoperirea sinelui vine prin întâlnirea cu „dublura” lor.

Romanul analizează destinele celor doi protagoniști „în oglindă”, sugerând rezolvări diferite pentru problemele lor. Motivul dublului este folosit pentru a sublinia complexitatea realității și a naturii umane. În final, romanul prezintă imposibilitatea maturizării depline ca rezultat al controlului parental excesiv, și a fost distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor și cu Premiul Academiei Române.


error: