Frumoasa din Pădurea Adormită – rezumat

Povestea „Frumoasa din Pădurea Adormită” este una clasică, fiind scrisă inițial de Charles Perrault și mai târziu adaptată de Frații Grimm.

Rezumatul „Frumoasa din Pădurea Adormită”

frumoasa din padurea adormita rezumat

În centrul acestei povești se află o prințesă a cărei soartă este hotărâtă de blestemul unei ursitoare rele, dar și de ajutorul unei ursitoare bune.

Povestea începe cu un împărat și o împărăteasă care sunt foarte necăjiți deoarece nu au copii.

Într-o zi, în timp ce împărăteasa se scălda, o broască îi spune că va naște o fetiță.

La nașterea fetiței, împăratul organizează o petrecere mare, la care invită mai multe ursitoare bune. Totuși, la petrecere apare și o ursitoare rea, pe care împăratul a uitat să o invite.

Furioasă, ursitoarea rea blesteamă fetița, spunând că la vârsta de cincisprezece ani, se va înțepa cu un fus și va muri.

O altă ursitoare bună reușește să atenueze blestemul, spunând că fetița nu va muri, ci va cădea într-un somn adânc care va dura o sută de ani​​.

Tematica somnului îndelungat și a trezirii prin sărutul unui prinț este un motiv central în această poveste.

De asemenea, povestea evidențiază și lupta dintre bine și rău, reprezentată prin ursitoarele bune și cea rea.

Este o poveste care se termină cu un final fericit, subliniind ideea că dragostea și curajul pot învinge orice obstacol, chiar și un blestem care pare de neînvins​.

În ziua în care prințesa împlinește cincisprezece ani, ea ajunge într-un turn unde o băbuță surdă își ducea viața, fără să fi auzit porunca împăratului de a arunca toate fusele.

Prințesa se înțeapă cu fusul și cade în somnul adânc, iar odată cu ea adoarme și întreg regatul.

După o sută de ani, un prinț viteaz ajunge la palat, iar în fața lui, mărăcinii care înconjurau palatul se transformă în tufe de flori.

Prințul intră în palat, ajunge în turnul vechi unde o găsește pe Frumoasa Adormită, o sărută și astfel o trezește din somnul îndelungat​.

Povestea „Frumoasa din Pădurea Adormită” rămâne o relatare fermecătoare despre puterea destinului, a dragostei și a curajului în fața adversității, fiind păstrată și transmisă de-a lungul generațiilor.


error: