Hansel și Gretel – rezumat

Povestea „Hansel și Gretel„, scrisă de frații Grimm, începe cu un tăietor de lemne care, după ce i-a murit soția, se căsătorește cu o femeie fără inimă ce nu avea copii.

hansel si gretel rezumat

Rezumat „Hansel și Gretel” – de frații Grimm

Tăietorul de lemne are doi copii, Hansel și Gretel, cu care trăiește la marginea unei păduri.

Noua soție, vrând să scape de copii, plănuiește să-i abandoneze în adâncul pădurii.

Gretel află de plan și începe să plângă, dar Hansel, fiind mai ingenios, colectează pietricele albe pe care le folosește pentru a marca drumul înapoi acasă, astfel încât prima încercare de abandonare eșuează​.

Într-o a doua încercare, Hansel folosește bucăți de pâine pentru a marca drumul înapoi, dar păsările mănâncă pâinea, iar copiii se pierd în pădure.

În timp ce erau pierduți, dau peste o casă făcută din turtă dulce și sunt primiți de o vrăjitoare care, la început, pare binevoitoare, dar intenționează să-i mănânce.

Hansel este închis într-o cușcă, iar vrăjitoarea încearcă să-l îngrașe, în timp ce Gretel este forțată să muncească. Cu toate acestea, Hansel și Gretel reușesc să învingă vrăjitoarea, aruncând-o în cuptorul ei și o ard până moare.

După ce o înving pe vrăjitoare, copiii găsesc comori în casa ei, iar cu ajutorul unei lebede, se întorc acasă la tatăl lor, care era singur după ce femeia rea murise.

Reîntoarcerea copiilor și comorile aduse înlătură sărăcia familiei și trăiesc fericiți până la adânci bătrâneți​.

Această poveste, publicată pentru prima dată de Frații Grimm în 1812, a fost adaptată și redată în numeroase forme de-a lungul timpului, rămânând una dintre poveștile clasice cele mai îndrăgite din lume​.

Povestea explorează teme precum ingeniozitatea, răutatea și triumful binelui asupra răului, fiind o narațiune care continuă să capteze imaginația cititorilor de toate vârstele.


error: