Harry Potter și prizonierul din Azkaban – rezumat

„Harry Potter și prizonierul din Azkaban” este volumul al treilea din seria scrisă de autoarea britanică J.K. Rowling. Acesta a fost publicat în Marea Britanie în data de 8 iulie 1999 și a fost ecranizat în 2004, la doi ani după ce a apărut ecranizarea celui de-al doilea volum. Cartea urmărește aventurile lui Harry Potter și ale prietenilor săi în timpul celui de-al treilea an la Hogwarts, școala de magie și vrăjitorii.

Pe parcursul verii, Harry află de la știri despre evadarea periculoasă a unui deținut al închisorii pentru vrăjitori „Azkaban”, numit Sirius Black. În plus, are parte de o vizită neplăcută din partea mătușii Marge și își umflă involuntar mătușa într-o explozie de furie, părăsind apoi casa unchiului și a mătușii sale.

Temeându-se de exmatriculare, Harry se întâlnește cu prietenii săi și cu Ministrul Magiei, Cornelius Fudge, care îl sfătuiește să nu părăsească aleea. În drum spre Hogwarts, pasagerii au parte de o vizită neașteptată din partea Dementorilor, creaturi întunecate care în cele din urmă îl conduc pe Harry la adevărul despre Sirius Black.

Acesta este de fapt nevinovat și dezvăluie întreaga poveste despre trădarea lui Harry de către Peter Pettigrew, care se transformase în șobolanul lui Ron. Sirius este prins și arestat, dar Hermione îl salvează folosind o clepsidră fermecată care îi permite să călătorească în timp. Împreună cu Harry și Ron, ea reușește să salveze și hipogriful lui Hagrid, Buckbeak, și apoi pe Sirius.

În final, cartea este o continuare surprinzătoare și originală a celor două volume anterioare, oferind răsturnări de situație și personaje captivante, aducând cititorul mai aproape de universul fictiv creat de J.K. Rowling.


Categorii:
error: