În vie – rezumat

Poezia „În vie” de Ion Pillat, face parte din volumul intitulat „Pe Argeș în sus”, publicat în 1923. Acest volum reprezintă o etapă tradiționalistă a creației lui Ion Pillat, evidențiind nostalgia pentru copilărie și locurile natale prin intermediul unor creații simple și sentimentale.

Titlul poeziei indică un colț din natură recunoscut pentru miresmele și abundența caracteristice. Simbol al fertilității și vestitor al sosirii toamnei, strugurele amintește de parfumul, aromele și culorile specifice acestui anotimp. Toate aceste elemente activează simțurile eului liric, care își amintește astfel de perioada copilăriei petrecute pe meleagurile natale.

Tema poeziei este reprezentată de trecerea ireversibilă a timpului, care generează amintiri ce dau naștere unei adânci nostalgii. Eul liric își amintește de vremurile tinereții petrecute în satul natal, în zona râului Argeș, și realizează că nu se poate întoarce în timp pentru a retrăi acele zile pline de bucurie și belșug.

Poezia este compusă din patru catrene, amintind de structura clasică a pastelurilor lui Vasile Alecsandri. Se deschide cu imagini olfactive puternice, percepute intens de eul liric, amintind de plăcerile copilăriei și ale tinereții petrecute pe meleagurile natale. Tabloul toamnei este perceput panoramic, iar textul impresionează prin expresivitatea figurilor de stil.

În finalul poeziei, eul liric trasează o paralelă între starea naturii și propriile sentimente și trăiri. Frumusețea toamnei este văzută cu ochii minții, în amintirea poetului, provocând melancolie, nostalgie și tristețe generată de imposibilitatea întoarcerii în timp.

Poezia „În vie” de Ion Pillat este reprezentativă pentru curentul tradiționalist atât prin prisma faptului că este construită sub forma unui elogiu adus trecutului, cât și pentru că aduce în prim plan universul rural, una dintre principalele surse de inspirație pentru scriitorii tradiționaliști.

În concluzie, poezia „În vie” de Ion Pillat este un pastel nostalgic, care ne poartă într-un peisaj devenit pretext de meditație asupra trecerii ireversibile a timpului, copilăriei, tinereții și sentimentului de alienare.


Categorii:
error: