Ion Barbu – viața și operele poetului Român

Ion Barbu – biografie pe scurt

Tinerețe și educație

Ion Barbu, pe numele său adevărat Dan Barbilian, s-a născut pe 18 martie 1895, în Câmpulung-Muşcel. Este unicul fiu al magistratului Constantin Barbilian și al Smarandei, fiica de procuror.

Numele său de familie a fost latinizat pentru a deveni pseudonimul său literar. A urmat studiile elementare și gimnaziale în mai multe localități, iar liceul l-a urmat la București, unde a demonstrat aptitudini de matematician.

Cariera în matematică

După ce a terminat liceul, a urmat Facultatea de Ştiinţe din Bucureşti, unde a studiat matematica între 1914 și 1921, perioadă întreruptă de serviciul militar pe timpul Primului Război Mondial. După absolvire, a primit o bursă pentru doctorat în Germania.

Talentul său matematic s-a manifestat încă din timpul liceului, când a publicat remarcabile contribuții în revista Gazeta matematică.

Cariera sa matematică a continuat cu susținerea tezei de doctorat în 1929 și, ulterior, cu participări la diferite conferințe internaționale de matematică. În 1942, a fost numit profesor titular de algebră la Facultatea de Ştiinţe din Bucureşti și a publicat diferite articole în reviste matematice.

Cariera în literatură

În 1919, Dan Barbilian începe colaborarea la revista literară Sburătorul, adoptând pseudonimul Ion Barbu.

În timpul liceului, îl cunoaște pe criticul literar Tudor Vianu, cu care își va dezvolta o strânsă prietenie. Debutul său artistic a fost determinat de un pariu cu Vianu, în urma căruia a descoperit talentul și pasiunea pentru poezie.

Opera literară

Barbu credea că poezia și geometria sunt complementare în viața sa. Criticul și prietenul său, Tudor Vianu, i-a consacrat o monografie, considerată cea mai completă până astăzi.

Una dintre cele mai cunoscute poezii ale sale, După melci, a apărut în 1921 în revista Viaţa Românească. Poemul său fabulativ Riga Crypto și lapona Enigel, și poezia Joc secund reflectă principiul care a structurat poezia lui Ion Barbu în ultima etapă a evoluției sale.

Încheierea vieții

La 11 august 1961, Ion Barbu moare la spitalul “Vasile Roaită” din Bucureşti, bolnav de cancer la ficat. Acesta a fost sfârșitul unuia dintre cei mai importanți poeți români interbelici și un distins matematician.

Opere celebre scrise de Ion Barbu

  • După melci (1921)
  • Joc secund (1930)

Opere de Ion Barbu incluse în programa de Bacalaureat

În programa de Bacalaureat au fost incluse 2 dintre operele lui Ion Barbu. Mai jos se regăsește lista cu acele opere iar dând click pe ele, ajungeți la comentariile pentru bac pentru operele respective:


Comments

8 răspunsuri la „Ion Barbu – viața și operele poetului Român”

  1. […] serie de scriitori deveniti ulterior nume de referinta in literatura romana, asa cum este, de pilda,Ion Barbu. Poezia sa este cu mult deosebita de cea a lui Arghezi si Blaga, intelegerea poetului asupra a ceea […]

  2. […] Poezia face parte din seria artelor poetice moderniste interbelice alături de poezia Testament de Tudor Arghezi și poezia Joc secund de Ion Barbu. […]

  3. […] poezia „Riga Crypto și lapona Enigel” ilustrează a doua etapă de creație a poetului Ion Barbu, cu tonalități baladice și […]

  4. […] sunt: Liviu Rebreanu, Marin Preda, Mircea Eliade, Camil Petrescu, Lucian Blaga, Nichita Stănescu, Ion Barbu sau Octavian […]

  5. […] „Riga Crypto și lapona Enigel” de Ion Barbu […]

  6. […] moderne din literatura română din perioada interbelică, alături de „Joc Secund” de Ion Barbu și „Eu nu strivesc corola de minuni a lumii’‘ de Lucian […]

  7. […] Riga Crypto și lapona Enigel este o poezie modernistă scrisă de Ion Barbu. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: