La Medeleni – rezumat

La Medeleni reprezintă o trilogie scrisă de Ionel Teodoreanu, ale cărei evenimente se desfășoară în satul Medeleni din județul Iași contemporan, precum și în orașele Iași și București.

ionel teodoreanu
Ionel Teodoreanu – poză alb negru

Această serie cuprinde următoarele romane:

  • „Hotarul nestatornic” (publicat în 1925)
  • „Drumuri” (publicat în 1926)
  • „Între vânturi” (publicat în 1927)

„La Medeleni” – rezumat pe capitole

REZUMAT „La Medeleni” Volumul 1 – „Hotarul nestatornic”

la medeleni volumul 1 hotarul nestatornic
La medeleni – Volumul 1 – Hotarul nestatornic

Primul volum din „La Medeleni” începe prezentând copilăria lui Dănuț, Olguța și Monica, o fetiță pe care părinții lui Dănuț și Olguța o adoptă. Povestea se petrece la conacul familiei Deleanu, numit Medeleni.

Olguța e o fetiță vioaie, mereu la ceartă cu fratele ei, Dănuț. Ei și ceilalți copii de acolo fac tot felul de năzbâtii, cum ar fi când Olguța ascunde dulceață în sobă. Monica e o fetiță cuminte, rămasă singură după ce a murit bunica ei și se îndrăgostește de Dănuț.

Prima carte se termină cu moartea lui moș Gheorghe, un prieten apropiat al familiei Deleanu, pe care Olguța îl iubea ca pe un bunic. Se decide și că Dănuț să meargă la liceu în București cu unchiul lui, Herr Direktor.

REZUMAT „La Medeleni” Volumul 2 – „Drumuri”

la medeleni volumul 2 drumuri
La Medeleni – Volumul 2 – Drumuri

În volumul II Olguța, Dănuț și Monica se întorc la Medeleni, dar acum sunt adolescenți. Apare și Puiu, un verișor de-al lor, care e îndrăgostit de Olguța. Se descrie viața lor cu toate conflictele lor interioare de adolescenți.

Olguța e curtată și de Mircea Balmuș, cel mai bun prieten al lui Dănuț, care vine în vacanță la Medeleni. Dănuț e îndrăgostit de Adina, iar Monica tot de Dănuț. Apare și un pictor, Alexandru Pallă, care pleacă la Veneția cu Adina. Vine și Rodica, o prietenă a Olgutei, la Medeleni.

REZUMAT „La Medeleni” Volumul 3 – „Între vânturi”

la medeleni volumul 3 intre vanturi
La medeleni – Volumul 3 – Între vânturi

În volumul III, acesta fiind și ultimul volum din „La Medeleni”, cei trei prieteni sunt acum adulți. Monica și Olguța pleacă la Paris la studii cu Alexandru Pallă.

Monica se căsătorește cu Dănuț, care devine avocat. Olguța e îndrăgostită de Vania, cu care ar fi trebuit să plece, dar află că are cancer și se sinucide. Familia Deleanu vinde Medeleniul, care e cumpărat de Rodica Bercali.

Cartea se termină cu Dănuț și Monica privind pe fereastră, vorbind despre frumusețea locului și cu promisiunea lui Dănuț de a scrie despre Medeleni pentru ca Olguța să „învie”. Olguța e personajul central al romanului, atrăgând oamenii în jurul ei cu energia ei de a trăi.

„La Medeleni” – rezumat pe scurt

În primul volum, acțiunea se desfășoară la moșia Deleanu, numită Medeleni, unde sunt prezentate copilăriile lui Dănuț, Olguța și Monica, o fetiță adoptată.

la medeleni volumul 1 hotarul nestatornic
La medeleni – Volumul 1 – Hotarul nestatornic

Olguța, plină de viață, este adesea în conflict cu fratele ei, Dănuț.

Copiii fac năzbâtii, iar Monica se îndrăgostește de Dănuț. Volumul se încheie cu moartea lui moș Gheorghe, un prieten apropiat al familiei, și cu decizia ca Dănuț să meargă la liceu în București.

În volumul al II-lea, cei trei protagoniști se întorc la moșie ca adolescenți, alături de alți personaje noi.

la medeleni volumul 2 drumuri
La Medeleni – Volumul 2 – Drumuri

Se dezvoltă lupte interioare adolescentine și relații amoroase complexe.

Apar diverse figuri precum Puiu, Mircea Balmus și Alexandru Pallă, fiecare având propriul rol în peisajul moșiei.

Volumul al III-lea îi prezintă pe protagoniști aproape adulți. Monica și Olguta merg la studii la Paris, iar Monica se căsătorește cu Dănuț.

la medeleni volumul 3 intre vanturi
La medeleni – Volumul 3 – Între vânturi

Olguța descoperă că are cancer și se sinucide. Moșia Medeleni este vândută, iar volumul se încheie cu Dănuț și Monica rememorând frumusețea locului și promisiunea lui Dănuț de a scrie povestea Medelenilor pentru a o „reînvia” pe Olguța.

Personajul central al seriei este Olguța, un motor al acțiunii, care antrenează oamenii din jurul ei cu pofta ei de viață.


error: