„Mândrie și Prejudecată” REZUMAT

„Mândrie și Prejudecată”, o creație de Jane Austen, este un roman clasic despre iubire care a avut prima ediție în 1813, și se numără printre cele mai cunoscute opere în limba engleză. Austen a numit acest roman drept „copilul ei drag”.

În centrul poveștii se află Elizabeth Bennet, protagonista care învață despre riscurile judecăților rapide și evoluează pentru a discerne diferența dintre aparențe și realitatea esențială.

Rezumatul cărții „Mândrie și Prejudecată”

Cartea pornește de la premisa că căsătoria reprezintă cel mai eficient și puternic mijloc prin care o femeie poate atinge stabilitatea financiară. Este prezentat un sistem social complex care se concentrează pe proprietatea terestră.

În „Mândrie și Prejudecată”, multe personaje se străduiesc să-și îmbunătățească statutul social și să câștige favoarea celor bogați, adoptând o atitudine de superioritate față de ceilalți membri ai societății.

Doamna Bennet speră cu înfocare că domnul Bingley, un bărbat bogat și necăsătorit, care tocmai s-a mutat în vecinătate, la proprietatea vastă Netherfield, se va îndrăgosti de una dintre cele cinci fiice ale sale. Bingley, fiind un bărbat plăcut, începe să se apropie de Jane, fiica cea mai mare.

Relația dintre Jane și Bingley evoluează cu timpul, în paralel cu sentimentele pe care Darcy, un prieten al domnului Bingley, le dezvoltă pentru Elizabeth, sora lui Jane. La fiecare interacțiune, Darcy este tot mai captivat de inteligența și agerimea mintală a lui Elizabeth.

Domnul Bennet, neavând un moștenitor băiat, a lăsat averea în mâinile lui Mr. Collins, vărul său, care va moșteni după decesul său.

Când Charlotte Lucas, cea mai bună prietenă a lui Elizabeth, acceptă propunerea de căsătorie a lui Mr. Collins, Elizabeth este întristată de faptul că Charlotte s-a mulțumit cu o căsătorie care nu îi va îndeplini aspirațiile de a avea o căsnicie fericită

Charlotte îi reamintește că singurul lucru pe care îl caută la un soț este securitatea financiară.

Bingley o cere pe Jane de îndată ce el și Darcy se întorc la Netherfield. Într-o zi, Elizabeth este surprinsă de vizita Lady Catherine. În cursul discuției lor, Lady Catherine dezvăluie că a auzit zvonuri că Elizabeth ar urma să se căsătorească cu Darcy și insistă ca Elizabeth să promită că nu va face acest lucru.

Elizabeth refuză să facă această promisiune. Când se întâlnește din nou cu Darcy la Longbourn, Elizabeth îi mulțumește pentru ajutorul oferit surorii sale Lydia și cei doi își mărturisesc sentimentele unul față de celălalt.

Darcy îi recunoaște că a luat în considerare criticile ei și că speranța i-a fost reînviată când a aflat de la Lady Catherine că Elizabeth a refuzat să promită că nu se va căsători cu el.

După căsătorie, Elizabeth este încântată să locuiască la Pemberley, mai ales că Jane și Bingley s-au mutat într-o proprietate apropiată. Pemberley devine și casa domnișoarei Darcy, cu care Elizabeth devine rapid prietenă.


error: