Matilda – rezumat

Rezumat „Matilda” de Roald Dahl

Rezumatul operei „Matilda” de Roald Dahl ne prezintă povestea unei fetițe pasionate de lectură, în ciuda faptului că părinții ei nu o înțeleg sau apreciază.

Matilda, o copilă talentată și inteligentă, dezvoltă o iubire pentru cărți de la o vârstă fragedă, reușind să citească opere complexe ale unor autori celebri precum Charles Dickens sau Jane Austen, chiar înainte de a împlini 4 ani.

Când Matilda începe școala, își găsește un aliat în persoana doamnei Honey, învățătoarea ei, care recunoaște imediat aptitudinile remarcabile ale fetiței.

Doamna Honey încearcă să convingă conducerea școlii să o avanseze pe Matilda la o clasă superioară, însă fără succes.

rezumat matilda de roald dahl

Tentativa de a discuta cu părinții Matildei se dovedește, de asemenea, zadarnică, ei rămânând indiferenți la talentele fiicei lor.

Conflictul se ascute când directoarea școlii, doamna Trunchbull, o acuză pe nedrept pe Matilda, fapt ce o determină pe aceasta să descopere și să își folosească puterile neobișnuite pentru a răsturna un pahar de apă pe biroul directoarei.

Matilda îi împărtășește doamnei Honey această experiență, care o invită acasă pentru a investiga mai mult abilitățile neobișnuite ale fetiței.

Matilda este uimită de condițiile modeste în care trăiește doamna Honey, care îi dezvăluie faptul că a fost tratată cu cruzime de mătușa ei, doamna Trunchbull, după moartea părinților săi.

Cu ajutorul puterilor sale, Matilda reușește să se răzbune pe directoare, facilitând astfel recuperarea casei și a moștenirii doamnei Honey.

Povestea atinge un punct culminant când părinții Matildei decid să fugă în Spania pentru a evita problemele legale, iar Matilda alege să rămână în spate cu doamna Honey, care o primește cu brațele deschise.

Părinții Matildei sunt indiferenți la decizia ei, lăsând-o pe Matilda să își înceapă un nou capitol al vieții alături de doamna Honey, care o iubește și o apreciază așa cum merită.


Categorii:
error: