Minunea – rezumat

Rezumat „Minunea”, de R. J. Palacio.

Romanul „Minunea” de R.J. Palacio, publicat în 2012, este o poveste emoționantă despre un băiețel de 10 ani, August „Auggie” Pullman, care suferă de o afecțiune genetică numită disostoza mandibulofacială, care îi afectează grav aspectul feței.

minunea rezumat

Deși este judecat de alții după aspectul său, Auggie se simte ca un copil normal și își dorește ca ceilalți să îl cunoască pentru cine este cu adevărat.

Viața sa izolată se schimbă drastic atunci când părinții săi decid să îl înscrie la școala Beecher Prep, renunțând la educația la domiciliu​.

La început, Auggie se simte trădat de părinții săi pentru că trebuie să facă față reacțiilor celorlalți copii și adulți la vederea feței sale.

Cu toate acestea, își face prieteni noi, cum ar fi Jack Will și Summer Dawson, care îl acceptă așa cum este.

În ciuda prieteniilor noi, Auggie se confruntă cu intimidarea și discriminarea din partea unor elevi, în special din partea lui Julian, care devine un dușman puternic.

Confruntările cu Julian și echipa sa de bullies ating un punct culminant în timpul unei excursii de clasă, când Auggie este atacat de un grup de copii mai mari.

Cu toate acestea, descoperă că are mai mulți prieteni și susținători decât credea inițial, iar colegii săi încep să îl accepte și să îl aprecieze pentru bunătatea și reziliența sa.

Pe măsură ce anul școlar avansează, Auggie și prietenii săi înfruntă și depășesc numeroase provocări, iar Auggie devine un simbol al bunătății și acceptării în școala sa.

La sfârșitul anului școlar, Auggie este recompensat cu un premiu pentru „forța liniștită” și pentru inspirarea bunătății în rândul colegilor săi.

Mama lui Auggie îi explică că, deși vor exista întotdeauna oameni răi, cei buni sunt mai mulți, iar anul școlar al lui Auggie este o mărturie în acest sens.

În final, mama lui îl mulțumește pentru că a fost o „minune” pentru toți cei din viața lui, subliniind astfel tema centrală a romanului despre acceptarea diferențelor și bunătatea umană​.


Categorii:
error: