Muntele vrăjit de Thomas Mann – rezumat

„Muntele vrăjit” este un roman scris de Thomas Mann, unul dintre cei mai renumiți autori ai literaturii germane și universale. Publicat pentru prima dată în 1924, romanul urmărește povestea protagonistului, Hans Castorp, pe parcursul a șapte ani petrecuți într-un sanatoriu elvețian. Acest loc devine un univers de sine stătător, atât pentru personajul principal, cât și pentru cititori.

Acțiunea începe în 1907, când Hans Castorp își vizitează verișorul la sanatoriul pentru tuberculoși „Berghof”. Ceea ce ar fi trebuit să fie o vizită scurtă se transformă în șapte ani, după ce medicii descoperă pete umede pe plămânii tânărului. În timpul șederii sale în sanatoriu, Hans se obișnuiește cu noul stil de viață și se îndrăgostește de o rusoaică numită Clavdia Chauchat.

Pe parcursul romanului, dezbaterile dintre pacienți reflectă lupta interioară a autorului, Thomas Mann, care se confruntă cu o lume în schimbare. Personajele principale participă la discuții aprinse despre politică, viață, moarte și dragoste. Hans Castorp este liber să părăsească sanatoriul la sfârșitul romanului, dar această „libertate” este pusă sub semnul întrebării, deoarece el urmează să plece la război.

Astfel, „Muntele vrăjit” este atât un bildungsroman, cât și un roman al suferinței și descoperirii sinelui. Thomas Mann a lăsat o amprentă puternică în istoria literaturii universale, iar „Muntele vrăjit” se alătură altor opere celebre ale sale, cum ar fi „Doctor Faustus”, „Casa Buddenbrook” sau „Moarte la Veneția”.


Categorii:
error: