Nada Florilor – rezumat

„Nada Florilor” este un roman scris de Mihail Sadoveanu și publicat în 1950 la Editura Tineretului din București. Romanul este subintitulat „Amintirile unui pescar cu undița” și este o colecție de povestiri pescărești din volumul „Împărăția apelor”. Cartea urmărește povestea lui Iliuță Dumitraș, un băiat care învață despre pescuit și mișcarea socialistă din România.

Acțiunea romanului are loc în anul 1888, în stufărișul unei bălți care fusese cândva refugiul unor rebeli împotriva ordinii sociale capitaliste. Sadoveanu introduce ideologia realist-socialistă în povestirile pescărești, subliniind susținerea populară a mișcării socialiste de la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Iliuță locuiește cu inginerul Manole Dumitraș și mătușa sa Anghelina în Fălticeni. Mama lui Iliuță a murit când era mic, iar sora inginerului, Leona, se ocupă de gospodăria lor. Inginerul este un susținător al socialismului, în timp ce Leona este mai conservatoare. Iliuță își petrece vacanțele de vară la Păstrăveni, unde bunicul său îl învață să pescuiască. Aici, el se apropie de oamenii din sat și începe să învețe tainele pescuitului.

Iliuță este condus de Culai, un băiat mai mare, la Nada Florilor, o insulă unde se întâlnesc săraci din sat. Aici, Iliuță se apropie de pescari și învață despre viața lor și despre mișcarea socialistă. El se confruntă cu inechitățile sociale și alege să susțină drepturile muncitorilor și țăranilor.

Pe parcursul romanului, Iliuță se împrietenește cu Alecuț, un muncitor socialist care fuge de poliție. Iliuță îl ajută pe Alecuț să scape de jandarmi și își dă seama că trebuie să lupte pentru ceea în ce crede. La finalul romanului, Iliuță primește șansa de a-și continua educația și de a se dedica luptei pentru drepturile muncitorilor și țăranilor.

„Nada Florilor” este o poveste despre formarea opiniilor politice ale unui adolescent sub influența unor rebeli care luptau împotriva ordinii sociale capitaliste. Romanul explorează nedreptățile sociale și susține drepturile muncitorilor și țăranilor. Mihail Sadoveanu critică societatea și își îndeamnă cititorii să lupte pentru schimbare.


error: