Numără stelele – rezumat

„Numără stelele” este un roman scris de Lois Lowry și a fost publicat pentru prima dată în 1989. Cartea spune povestea unei familii de evrei care fuge din Danemarca în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În 1990, romanul a fost premiat cu Medalia Newbery, care recompensează „celor mai însemnate contribuții realizate în literatura americană pentru copii”.

Annemarie Johansen și Ellen Rosen sunt bune prietene, dar în timpul războiului, Annemarie are avantajul de a nu fi evreică, în timp ce Ellen este într-o situație deosebit de vulnerabilă. Cele două fete au zece ani și locuiesc în Copenhaga, în Danemarca. În timpul războiului, atmosfera este îngreunată de prezența naziștilor și de raționalizarea alimentelor. Când naziștii încep procesul de „relocare” a evreilor din Danemarca, fetele trebuie să găsească soluții pentru a supraviețui.

Ellen rămâne să locuiască la familia Johansen și se dă drept Lise, sora mai mare a lui Annemarie, pentru a se ascunde de naziști. Annemarie își arată curajul și ingeniozitatea atunci când trebuie să protejeze pe Ellen de pericolele războiului.

În cele din urmă, familia Johansen și Ellen pleacă să se refugieze la unchiul Henrik, de unde sunt ajutați să fugă în Suedia. Aici, Annemarie învață o lecție importantă de la unchiul ei, și anume, că neștiind chiar totul, era mai ușor să fii curajos.

Cartea prezintă povestea impresionantă a modului în care oamenii obișnuiți pot să-și arate curajul și să-și ajute semenii în cele mai întunecate momente. Este o poveste sensibilă și puternică, care arată că umanitatea poate să învingă chiar și în cele mai dificile circumstanțe.


Categorii:
error: