Ocolul Pământului în 80 de zile – rezumat

Romanul „Ocolul Pământului în optzeci de zile” este o operă scrisă de Jules Verne, un autor cunoscut pentru operele sale de ficțiune pline de aventuri interesante în locuri inedite de pe planeta noastră. Publicat pentru prima dată în 1873, acest roman oferă o perspectivă revoluționară asupra transportului pe distanțe lungi, fiind profund inspirat de apariția căii ferate și a vapoarelor cu aburi.

În cele treizeci și șapte de capitole ale cărții, urmărim călătoria protagonistului, Phileas Fogg, și a valetului său, Passepartout, care își propun să facă o călătorie în jurul lumii în doar optzeci de zile. Fogg este un bărbat necăsătorit, cu o avere substanțială, care a pariat pe douăzeci de mii de lire sterline că va reuși această călătorie. Aventura lor începe în Londra, de unde pornesc cu trenul și ajung în cele din urmă înapoi în aceeași locație.

Pe parcursul călătoriei lor, aceștia întâlnesc numeroase obstacole și evenimente neașteptate. De exemplu, în India, descoperă că calea ferată nu este încă finalizată, ceea ce îi determină să-și continue traseul pe un elefant. În Calcutta, întâlnesc o femeie pe nume Auda, pe care o salvează de la o moarte sigură și care se alătură călătoriei lor.

Pe măsură ce călătoria lor continuă, Fogg și Passepartout sunt urmăriți de detectivul Fix, care încearcă să-l prindă pe Fogg pentru o presupusă infracțiune. În cele din urmă, grupul ajunge în San Francisco, unde descoperă că vaporul care ar fi trebuit să-i ducă înapoi în Marea Britanie a plecat deja. Fogg găsește totuși o soluție alternativă, care îi permite să se întoarcă acasă.

În cele din urmă, Fogg ajunge înapoi la Londra, doar cu cinci minute mai târziu decât data preconizată inițial, câștigând astfel pariul pe care îl făcuse. În final, el se căsătorește cu Auda, iar romanul se încheie cu un final fericit.

Astfel, „Ocolul Pământului în optzeci de zile” oferă o imagine fascinantă a aventurii și călătoriei într-o lume în plină revoluție industrială, în care distanțele lungi puteau fi parcurse într-un mod cu totul nou și inovator. Jules Verne explorează această temă cu detaliu și pasiune, oferind cititorilor săi o poveste memorabilă despre curaj, aventură și inovație.


Categorii:
error: