Octavian Goga – viața și opera

Octavian Goga, născut pe 1 aprilie 1881 în Rășinari, Austro-Ungaria, și decedat pe 7 mai 1938 în Ciucea, Cluj, România, a fost un poet român remarcabil și o figură politică controversată, cunoscut pentru vederile sale de extremă dreapta, fascism și antisemitism.

A ocupat funcția de prim-ministru al României pentru 45 de zile, a fost ministru în diferite guverne și membru al Academiei Române din 1920.

octavian goga
Octavian Goga – poză alb negru

Biografie Octavian Goga

Octavian Goga, născut pe 1 aprilie 1881 în Rășinari, a fost o personalitate complexă a culturii și politicii românești. Fiul unui preot ortodox, Goga a crescut într-un mediu care a cultivat dragostea pentru tradițiile și valorile românești.

Tânărul Goga a urmat școala primară în satul natal, unde a fost influențat de Moise Frățilă, un învățător patriot, și de peisajele și viața țăranilor din Crăciunelu de Sus, care au inspirat unele dintre cele mai renumite poeme ale sale, precum „Plugarii” și „Clăcașii”.

După absolvirea liceului, Goga a studiat la Universitatea din Budapesta și apoi la Berlin, finalizându-și studiile în 1904. Cariera sa literară a început devreme, iar Goga a devenit cunoscut pentru poezia sa care reflectă suferința și aspirațiile românilor transilvăneni sub dominație străină. Opera sa literară este profund marcată de sentimentul național și de critica socială.

Pe plan personal, viața lui Goga a fost la fel de tumultuoasă. După o căsnicie de 14 ani cu Hortensia Cosma, Goga s-a îndrăgostit de cântăreața Veturia Triteanu, cu care s-a căsătorit în 1921. Această a doua căsătorie a reflectat pasiunile intense care l-au caracterizat pe Goga atât în viața personală, cât și în cea publică.

În sfera politică, Goga s-a implicat activ, devenind un susținător al cauzei naționale în Transilvania și ulterior un politician de extremă dreaptă. A fost numit prim-ministru al României în 1937, mandatul său fiind marcat de politici controversate.

Goga a fost și un fervent susținător al drepturilor românilor din Transilvania, implicându-se în mișcări naționaliste și în politica românească interbelică, asociat cu mișcări de extremă dreapta și cu politici antisemite, un aspect al carierei sale care a generat controverse și critici.

Octavian Goga a murit pe 7 mai 1938, lăsând în urmă o moștenire complexă, de la contribuții semnificative la literatura română, până la acțiuni politice care continuă să stârnească dezbateri.

Prin poezia sa, a reușit să captureze esența sufletului românesc, iar prin acțiunile sale politice, a marcat istoria României interbelice​

Poezii de Octavian Goga incluse în programa de Bacalaureat


Comments

Un răspuns la „Octavian Goga – viața și opera”

  1. […] Octavian Goga, cunoscut pentru angajamentul său politic și cultural, a avut o influență semnificativă asupra literaturii române. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: