Omul invizibil – rezumat

Una dintre cele mai celebre opere ale literaturii universale este „Omul invizibil”, scrisă de autorul englez Herbert George Wells. Romanul a fost serializat inițial în revista Pearson’s Magazine în 1897 și apoi publicat în volum, atrăgând un număr impresionant de cititori.

Acțiunea romanului începe într-un sat din West Sussex numit Iping, unde un străin misterios apare la han. Acesta nu socializează, preferând să petreacă timpul în laboratorul său și să iasă doar noaptea. Când au loc unele furturi în sat și făptașul nu poate fi identificat, proprietarii hanului intră în camera străinului și descoperă doar hainele acestuia, dar nu și pe el. Obiectele din cameră par a fi animate, alungând imediat oaspeții neinvitați.

Doamna Hall îl întreabă pe străin direct despre ceea ce se întâmplă, iar când acesta mărturisește că este invizibil, femeia se sperie și fuge. Poliția încearcă să-l prindă, dar când acesta își scoate hainele, este imposibil de identificat, fiind într-adevăr invizibil.

Fugind de la han, omul se întâlnește cu Thomas Marvel, care îl ajută să-și recupereze cărțile și aparatura. Între timp, protagonistul fură hainele doctorului și ale vicarului. Apoi, Marvel îl trădează și îl denunță poliției, ascunzându-se într-un han din orașul Burdock. Omul invizibil încearcă să-l prindă, dar este împușcat de un american și se refugiază în casa doctorului Kemp, unde își dezvăluie adevărata identitate.

Protagonistul, numit Griffin, a fost student la medicină, coleg cu doctorul Kemp. După ce a rămas sărac, a încercat un experiment inedit pentru a-și schimba soarta. Folosind bani furați de la tatăl său, el descoperă că poate face obiectele invizibile modificându-le indicele de refracție. După ce este denunțat la poliție, devine el însuși invizibil pentru a scăpa de pedeapsă.

La han, Griffin face diverse experimente în speranța de a face procesul reversibil și de a teroriza națiunile. Speră că doctorul Kemp îi va fi complice, dar acesta îl denunță la poliție, iar Griffin încearcă să-l ucidă. În final, Griffin este linșat de o mulțime furioasă și moare din cauza rănilor grave.

Romanul „Omul invizibil” de H.G. Wells este unul științifico-fantastic și a dat naștere unuia dintre cele mai faimoase personaje horror din lume. Chiar și în prezent, personajul lui Wells apare în filme, piese de teatru și desene animate, alături de Jules Verne, Wells fiind considerat „părintele literaturii științifico-fantastice”.


Categorii:
error: