Orașul cu salcâmi – rezumat

Prima lucrare a lui Mihail Sebastian, „Orașul cu salcâmi”, a fost publicată în 1935 și prezintă povestea amară a unui cuplu care încearcă să-și transforme dragostea adolescentină într-o relație durabilă. Acțiunea este povestită din perspectiva protagonistului masculin, Gelu, care se îndrăgostește de Adriana Dunea, o fată pe care o întâlnește prin intermediul verișoarei sale, Cecilia.

În ciuda unei prime impresii negative, Adriana și Gelu se îndrăgostesc unul de celălalt și își petrec mult timp împreună. Cu toate acestea, după trei ani, Adriana se mută la București și se îndrăgostește de un compozitor pe nume Cello Viorin. Gelu, care credea că Adriana l-a uitat, se reîntâlnește cu ea și sentimentele lor revin. Adriana decide să se mute și ea la București pentru a fi mai aproape de Gelu, dar diferențele lor de perspectivă îi separă în cele din urmă.

Gelu suferă enorm atunci când descoperă că Adriana s-a căsătorit cu altcineva, iar finalul nu este unul fericit. Cu toate acestea, „Orașul cu salcâmi” surprinde momentele-cheie din viața personajelor și procesul de maturizare al protagonistei feminine. Este o poveste de dragoste și de adolescență care explorează complexitatea relațiilor și evoluția personajelor într-un mod dureros, dar realist.


error: