Pagini bizare – rezumat

Cartea „Ismail și Turnavitu” deschide volumul lui Urmuz cu o surpriză pentru cititor, prezentând personaje neobișnuite, despre care se dezvăluie că nu sunt nici oameni, nici plante, nici animale. Ismail, compus din ochi, favoriți și rochie, se crește și în Grădina Botanică, iar mai târziu este fabricat chimic, prin sinteză. Este protejat de pericolele exterioare de către tatăl său. Prietenul său, Turnavitu, este un personaj ciudat, care se alătură vieții politice și este angajat de Ismail pentru niște servicii minore.

Scheciul „Algazy & Grummer” prezintă doi bărbați care colectează diferite obiecte și le mănâncă în secret, iar în cele din urmă se luptă unul împotriva celuilalt, sfârșind prin a fi mâncați reciproc.

În „Cotadi și Dragomir”, Cotadi este un vânzător excentric, care își provoacă clienții la lupte, iar Dragomir îi sare în ajutor. După moartea lui, Cotadi cere să fie îngropat împreună cu Dragomir, pentru a-i revendica proprietatea familiei sale.

„După furtună” îl prezintă pe protagonist într-o confruntare cu trei drumeți care îl deranjează, iar „Emil Gayk” este un personaj politic cu vederi excentrice care se confruntă cu probleme familiale.

„Fuchsiada” îl prezintă pe Fuchs, care se confruntă cu zeița Venus și cu un conflict interior. „Pâlnia și Stamate” descrie relația lui Stamate cu familia sa și deciziile sale controversate.

„Plecarea în străinătate” prezintă un bărbat care se pregătește să plece, dar se răzgândește, iar „Puțină metafizică și astronomie” dezbat filosofic despre originea Universului.

În cele din urmă, „Cronicari” oferă o critică subtilă a clasei politice, iar morala finală subliniază faptul că indiferent de alegerile noastre, vom avea de-a face cu aceleași tipologii umane îndoielnice.


error: