Patima roșie – rezumat

„Patima roșie” este o lucrare de teatru scrisă de Mihail Sorbul (pseudonimul scriitorului Mihail Smolski) și este clasificată ca fiind o tragicomedie. Premiera piesei a avut loc în martie 1916 și a avut un succes imediat. Titlul reflectă dorința de violență manifestată într-o societate ghidată de principii slabe, care nu reușesc să oprească latura întunecată a naturii umane.

Piesa are trei acte. Ea începe cu o conversație între Tofana Sbilț și vărul ei. Tofana este studentă la drept și îi datorează stilul ei de viață lui Castriș, amantul ei, care o întreținea datorită averii familiei sale. Ocazional, Tofana îi dădea bani verișorului ei, care considera că doar oamenii lipsiți de inteligență muncesc. El îi admira bunicul, care fusese un hingher tulburat psihic și foarte satisfăcut de violența meseriei sale. Sbilț, în schimb, îl considera un hingher puternic, pasiunea pentru propria ocupație îi asigura excelența profesională. El se îndrăgostește de Crina, prietena Tofanei, singura persoană pe care o respecta. Alături de ea, dorește să fugă în lume și să propovăduiască sinuciderea în masă, considerând că oamenii sunt atât de perfizi și răi încât trebuie convinși să moară de bunăvoie.

În timp ce Tofana dorea să se despartă de Castriș, acesta anunță că a obținut acordul părinților pentru a o lua de nevastă. Refuzul categoric al Tofanei coincide cu vizita lui Rudy, fost coleg al lui Castriș, provenit dintr-o familie nobilă, dar cu un intelect mediocru. Tofana se îndrăgostește de Rudy, care venise în țară pentru a-și schimba stilul de viață decadent. El considera că femeia potrivită pentru el era Crina, nu Tofana, pe care o găsea prea autoritară pentru gustul său. Curând după aceea, Tofana acceptă cererea în căsătorie a lui Castriș.

Sbilț îi surprinde pe Tofana și Rudy împreună și exclamă ironic: „Zero înmulțit cu zero, tot zero”. Nervos, încearcă să-l îndepărteze pe Rudy de Tofana. Între timp, Rudy nu știe cum să o cucerească pe Crina, care îi mărturisește că nu avea o părere bună despre el. Cu toate acestea, Rudy insistă că va deveni un bărbat pe măsura ei. Sbilț este furios de avansurile lui Rudy către Crina și dezamăgit de femeia pe care o idealizase, deși aceasta nu greșise cu nimic. Când Tofana îl acuză pe Sbliț că a jignit-o pe Crina, el dezvăluie ce a văzut, iar Castriș confirmă spusele sale.

Castriș îl alungă pe Sbilț din casă și se desparte de Tofana, aflând că a fost înșelat. El îi lasă casa, curios dacă Rudy se va căsători cu ea. Apoi, Crina și Tofana au o discuție sinceră, iar Crina recunoaște că-l iubea pe Rudy, dar renunță la el pentru dragostea prietenei sale. Finalul tragic o prezintă pe Tofana împușcându-l mortal pe Rudy și apoi punându-și capăt zilelor, realizând că l-a pierdut pentru totdeauna pe omul iubit.

În concluzie, „Patima roșie” de Mihail Sorbul este o critică a societății bucureștene de la începutul secolului al XX-lea, perioadă în care degradarea umană atinsese cote nebănuite, iar comportamentul oamenilor era cel puțin îndoielnic. Criticul George Călinescu a observat că apariția piesei într-un moment de cotitură pentru umanitate (Primul Război Mondial) nu era întâmplătoare, aceasta exprimând viziunea autorului asupra unei lumi scăpate de sub control, împărțită între victime și călăi, în final, toți suferind aceeași dramă a unui univers lipsit de un principiu ordonator.


error: