Poveste fără sfârșit de Michael Ende – rezumat

În introducerea cărții „Poveste fără sfârșit” de Michael Ende, suntem familiarizați cu povestea lui Bastian Balthasar Bux, un băiat ghinionist în multe privințe. Orfan de mamă și cu o relație deteriorată cu tatăl său, Bastian era adesea luat în râs de colegii de școală din cauza aspectului său fizic și a poreclelor pe care i le puneau. Cu toate acestea, el avea o imaginație bogată și o pasiune pentru povești.

Într-o zi ploioasă, speriat și hărțuit de niște băieți, Bastian se refugiază într-un anticariat. Acolo, fără să-și dea seama, fură o carte intitulată „Povestea fără sfârșit” și se ascunde în podul școlii pentru a o citi. Cartea îl transportă într-o lume fantastică numită Fantazia, care era în pericol de dispariție din cauza bolii Crăiesei Copile.

Atreiu, un băiat curajos din Fantazia, încearcă să găsească o soluție pentru boala Crăiesei, în timp ce lumea magică se topește treptat. În timp ce cititorii sunt introduși în această lume minunată, ei descoperă că locuitorii Fantaziei care sunt înghițiți de neant sfârșesc în lumea oamenilor, unde se transformă în iluzii, minciuni și amăgiri.

Bastian își dă seama că și lumea oamenilor era în pericol, lipsindu-i magia și miracolele. El înțelege că el ar putea fi cheia pentru a salva Fantazia, iar în timp ce își dorește multe lucruri, el descoperă că fiecare dorință îndeplinită îi consumă amintiri din lumea sa reală.

Pe măsură ce își dă seama de greșelile sale, Bastian încearcă să-și recâștige identitatea și amintirile. El învață să-și dorească să facă parte dintr-o comunitate și să fie iubit pentru cine este cu adevărat. În cele din urmă, el își exprimă o ultimă dorință: aceea de a iubi el însuși.

După o serie de încercări, Bastian găsește apa vieții și decide să o folosească pentru a-și aduce înapoi amintirile și bucuria de a trăi. El își cere scuze pentru furtul cărții, dar anticarul îi spune că „orice poveste adevărată e o poveste fără sfârșit” și că Fantazia poate fi accesată și în alte moduri.

„Poveste fără sfârșit” de Michael Ende este o operă literară remarcabilă și continuă să fie iubită de cititori de toate vârstele. Alături de alte scrieri ale autorului, această carte se numără printre marile capodopere ale literaturii universale pentru copii.


error: