Prinț și cerșetor – rezumat

Una dintre cele mai faimoase opere literare ale lui Mark Twain, cunoscut și sub pseudonimul Samuel Langhorne Clemens, este „Prinț și cerșetor”, care a fost publicată pentru prima dată în Canada în 1881 și ulterior în Statele Unite. Deși Twain este un autor american, cartea explorează perspectiva sa asupra modului în care aparențele influențează percepția societății asupra membrilor săi.

Acțiunea romanului are loc în Anglia și Irlanda secolului al XVI-lea, în timpul domniei regelui Henry al VIII-lea și a lui Edward al VI-lea. Povestea începe cu nașterea a doi băieți care arată foarte asemănător. Primul este Tom Canty, născut într-o familie săracă, iar celălalt este prințul Edward, moștenitorul tronului. Tom trăiește într-o casă modestă, împărțind-o cu familia sa, care luptă să supraviețuiască din cerșit, în timp ce Edward este crescut într-un mediu regal.

Tom ajunge în palatul regal și, datorită asemănării lor fizice, cei doi băieți fac schimb de haine, iar Tom are ocazia să trăiască viața de prinț, în timp ce Edward experimentează viața de cerșetor. În timp ce Tom se descurcă cu dificultățile vieții la curte, Edward suferă în mediul sălbatic și brutal al lumii exterioare.

Edward este salvat de Miles Hendon, care îl tratează cu respect și îl ajută să scape din situații dificile. În cele din urmă, cei doi băieți se întâlnesc și își recâștigă identitățile, iar Edward revine la tron, eliberându-l pe Miles de nedreptatea suferită.

Romanul lui Twain evidențiază modul în care statutul social influențează viața și percepția noastră despre realitate. Mesajul principal al cărții este că destinul nostru este inevitabil, indiferent de statutul social, și că schimbarea aparențelor poate influența modul în care suntem tratați de societate.


Categorii:
error: