Pulbere de stele – rezumat

Rezumat „Pulbere de stele” de Neil Gaiman

Rezumatul romanului „Pulbere de stele” de Neil Gaiman ne introduce în aventura unui tânăr, Tristan, care își propune să-i aducă persoanei iubite o stea căzătoare.

Însă, când ajunge la stea, descoperă că este o fată numită Yvaine, de care se îndrăgostește până la urmă.

Povestea debutează în satul englezesc Wall, unde la fiecare nouă ani are loc o piață misterioasă, dincolo de un zid de piatră ce desparte lumea noastră de cea a Faerie.

Dunstan Thorn, în perioada victoriană, cunoaște la piață pe Una, o zână sub jugul vrăjitoarei Semele.

După ce cumpără un ghiocel de sticlă cu un sărut, Dunstan trăiește o noapte de amor cu Una în pădure, iar luni mai târziu primește un copil într-un coș, pe care îl numește Tristran.

Peste 18 ani, Tristran e îndrăgostit de Victoria Forester și promite să-i aducă o stea căzătoare văzută în Faerie. Victoria îi propune căsătoria în schimb.

rezumat pulbere de stele de neil gaiman

Dunstan îi dă lui Tristran ghiocelul, care îl ajută să treacă de gardienii zidului, sugerându-i originile sale fantastice.

În Faerie, la castelul Stormhold, Lordul Stormhold, pe moarte, aruncă un colier de topaz, anunțând că primul dintre fiii săi supraviețuitori care îl va recupera va fi urmașul său.

Colierul lovește steaua, iar frații pleacă să-l caute. Între timp, Lilim, un grup de vrăjitoare, planifică să mănânce inima stelei pentru a-și redobândi tinerețea.

Tristran primește ajutor de la un om mic și păros, ce îi oferă o lumânare magică pentru călătorii rapide.

Ajunge la stea, descoperind-o pe Yvaine, și o leagă de el cu o cataramă de argint, dar lumânarea se stinge înainte de a se întoarce. Yvaine fuge pe un unicorn, dar vrăjitoarea-regină îi pune o capcană.

Tristran și Primus ajung la han, dar vrăjitoarea încearcă să-l otrăvească pe Tristran. Unicornul îl salvează, iar Tristran evadează cu Yvaine folosind resturi de lumânare magică.

Tristran și Yvaine rămân blocați pe un nor, dar sunt salvați de o navă zburătoare.

La despărțire, se îndreaptă spre Wall și întâlnesc-o pe Semele, care îi ajută pe Tristran să ajungă la destinație, transformându-l într-un șoarece de câmp.

Yvaine, însă, călătorește în aceeași caravană a Semelei, fără ca aceasta să știe.

Între timp, Septimus, unul dintre frați, plănuiește să se răzbune pe vrăjitoarea-regină, dar este ucis de aceasta.

Tristran ajunge la piață, lasă-o pe Yvaine și se întâlnește cu Victoria. Yvaine își dă seama că îl iubește pe Tristran, dar află că dacă trece zidul, va deveni piatră.

Victoria îl dezamăgește pe Tristran, spunându-i că este deja logodită cu Robert Monday. Tristran se întoarce la Yvaine, iar aceasta este fericită să afle că Victoria se va căsători cu altcineva.

Între timp, Una este eliberată de sclavie, fiind mama lui Tristran și fiica cea mare a ultimului Lord de Stormhold. Ea îl caută pe Tristran și pe Yvaine, prezentându-se ca mama lui Tristran.

În acest timp, Yvaine este abordată de vrăjitoarea-regină, dar acum nu mai este speriată, explicând că inima ei îi aparține lui Tristran.

Una preia conducerea Stormhold-ului în locul fiului ei, în timp ce Tristran și Yvaine călătoresc prin Faerie. După mulți ani, se întorc la Stormhold, unde Tristran preia conducerea.

Când Tristran îmbătrânește și moare, Yvaine continuă să conducă Stormhold-ul ca stăpân nemuritor.


Categorii:
error: