Războiul care mi-a salvat viața – rezumat

Rezumat la romanul Războiul care mi-a salvat viața scris de Kimberly Brubaker Bradley.

Romanul „Războiul care mi-a salvat viața” de Kimberly Brubaker Bradley este o lucrare de ficțiune istorică, publicată în 2015.

razboiul carea mi-a salvat viata rezumat

A câștigat mai multe premii, inclusiv Newbery Honor pentru a fi printre cele mai distinse cărți americane pentru copii din anul respectiv​.

Povestea este concentrată pe viața a doi frați, Ada și Jamie, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Ada, care are 10 ani la începutul războiului, și fratele ei Jamie, trăiesc într-un apartament cu o singură cameră în Londra.

Din cauza unui picior deformat, mama lor, supranumită Mam, nu permite Adei să părăsească apartamentul, fiind rușinată de infirmitatea ei.

Abuzul fizic și emoțional al mamei îi determină pe cei doi frați să fugă către o localitate rurală din Kent, unde sunt găzduiți de o femeie singură, Susan Smith.

Susan le oferă hrană, adăpost, îmbrăcăminte și îngrijire medicală, creând un mediu sigur și iubitor pentru copii​.

Ada învață să călărească calul lui Susan, Butter, și pentru prima dată în viața ei simte libertatea mișcării fără durere.

Jamie merge la școală, dar Ada este considerată nepotrivită pentru școală din cauza handicapului său. În schimb, își petrece zilele călărind și îngrijind caii.

Relația dintre Ada și Susan trece prin momente dificile, dar încetul cu încetul, cele două încep să se apropie.

Într-un moment de cotitură, Susan descoperă că învățătoarea lui Jamie îi leagă mâna stângă de bancă pentru a-l face să scrie cu dreapta și intervine în apărarea lui.

Ada descoperă forța și curajul de a îngriji soldații răniți și de a proteja satul de spioni.

În cele din urmă, după întoarcerea mamei lor abuzive și un bombardament devastator în Londra, Ada și Jamie se reunesc cu Susan și se întorc în Kent, recunoscând că Susan le-a salvat viața​.

În plus, romanul explorează teme profunde cum ar fi persistența și speranța, abuzul și neglijarea, acceptarea și diferența dintre minciuni și mincinoși​.

Această poveste captivantă și emoționantă reflectă luptele și triumfurile copiilor în vremuri de război, precum și importanța unei figuri parentale iubitoare și sprijinul comunității în dezvoltarea și creșterea lor.


Categorii:
error: