REZUMAT „Corigent la limba română”

„Corigent la limba română” – rezumat pe scurt

În acest roman, ne este prezentată viața lui Bucul. Adolescenta sa o petrece în Pitești, unde apare și prima sa iubire, Margareta, o fată care, după ce îi aruncă ochii dulci, fuge cu un sublocotenent în Constanța.

În Slatina, Bucul obișnuiește să-și petreacă vacanța alături de nucul său și de Steluța, verișoara lui.

Din cauza unei prostii (cel puțin așa cred eu), el rămâne corigent la limba română și nu mai merge în Slatina să-și vadă nucul pentru că maica-sa nu-l mai lasă.

Cotan și Mihăiță sunt prietenii săi cu care se înțelege cel mai bine. Cotan este fiul prefectului și, deși nu învață, reușește să treacă clasa, iar Mihăiță este un băiat sărman, dar care la sfârșitul anului este primul care ia cununa și un teanc de cărți.

Liceul se încheie, iar Bucul dorește să meargă la Paris, considerând că acolo se poate pregăti mult mai bine decât în țară.

Ei bine, lucrurile nu stau așa, deoarece el frecventează cafenelele din Paris, își face diverse prietenii, se distrează, iar facultatea este pe ultimul loc.

În acest timp, află că Mihăiță a renunțat la preoție din dragoste pentru Lizica, sora lui Cotan. Deși această veste l-a deprimat o vreme, când o întâlnește pe Lizica într-o cafenea, este extrem de bucuros și îndrăgostit.

Din păcate, această fată moare și el, iar Bucul nu mai are parte de nicio altă dragoste, chiar dacă mai păstrează în minte amintirea lui Kety.

Chiar dacă nu a terminat examenele, se întoarce în țară, unde are norocul să primească un post de muncă în Constanța.


error: