REZUMAT „Domnișoara Christina”

„Domnișoara Christina” – Rezumat pe scurt

„Domnișoara Christina” este un roman al scriitorului român Mircea Eliade. Opera este un amestec vibrant de supranatural și fantastic, reflectând folclorul românesc.

În centrul acțiunii stă moșia familiei Moscu, care primește vizita a doi musafiri – Egor Pașchievici și profesorul universitar Nazarie. Ei sunt introduși în lumea doamnei Moscu și a fiicelor sale, Sanda și Simina.

În timpul șederii sale, Egor descoperă un mister înfiorător – spiritul surorii doamnei Moscu, Christina, bântuie moșia cu treizeci de ani după moartea sa tragică.

Strigoiul Christina exercită un farmec asupra lui Egor și se conectează cu Simina, căreia îi spun povestile fantastice. Fiind ucisă de omul pe care îl iubea, Christina se transformă într-o figura asemănătoare cu Lolita, apărând după decenii de la moartea ei.

În timp ce Egor se logodește cu Sanda, încearcă, împreună cu profesorul Nazarie și alți oameni, să elibereze familia Moscu de sub controlul lui Christina.

Confruntându-se cu stările mistice și prezența enigmatică a Christinei, acțiunea se concentrează pe încercările de a scăpa de influența ei malefică.

Personajele și situațiile sunt profund impregnate de tematica folclorică, evidențiind conceptul de strigoi și supranatural. Alături de Egor, Sanda, doamna Moscu și Simina, alți personaje importante sunt profesorul Nazarie și doctorul Panaitescu.

Scrierile lui Eliade sunt renumite pentru complexitatea și volumul lor – opusul său complet ar cuprinde peste 80 de volume, fără a lua în calcul jurnalele sale intime și manuscrisele inedite.

Cu „Domnișoara Christina”, Eliade ne oferă o experiență de lectură fascinantă, demnă de a fi explorată de orice tânăr pasionat de literatură.


error: