Exuvii – rezumat

„Exuvii” – rezumat de nota 10

„Exuvii” este o carte scrisă de Simona Popescu despre amintirile copilăriei sale.

Chiar dacă avea 28 de ani când povestea aceste lucruri, Simona se simte în continuare ca un copil și dorește să rămână așa mereu.

Copilăria înseamnă mult pentru ea. Era o perioadă curioasă, plină de aventuri și jocuri. Pentru Simona, viitorul era doar ziua de mâine, care era mereu prezent.

În copilărie, Simona a citit multe cărți în care spera să se regăsească. Pentru ea, lectura era foarte importantă, deși găsea ceva nou în fiecare carte.

Cea mai interesantă carte era cea de bucate, dar în același timp era și înfricoșătoare, un coșmar care avea să o urmărească toată viața.

De multe ori obișnuia să doarmă în dulap sau în lada cu asternuturi, având multe coșmaruri, pe care le numea „DEDE fricii”.

Avea și momente în care își imagina cum arăta la bătrânețe ceea ce o speria foarte mult.

Avea unele idei cum ar fi că Dumnezeu nu există și credea mai mult în zei, dar totuși îi chinuia gândul că poate exista, dar a renunțat la credința în El după ce a citit o carte a unui filozof.

Simona avea diferite ocupatii specifice copilăriei, precum ascunderea în podul casei, băgatul corpului în malai, băgatul mâinii în mierea de albine sau uneori adormitul în diverse ascunzători.

Aceste ascunzători numite „vagauni” erau locuri în care ea putea face tot ce-și dorea, jucând diverse jocuri sau având gânduri ciudate și prostii.

Toți am detestat somnul de după-amiază, dar pentru ea era o tortură, dar își găsea rapid o ocupatie în timpul „somnului”.

O altă activitate preferată a Simonei era să privească prin gaura cheii.

Este interesant să vezi lucrurile dintr-un alt unghi, și toți am trecut prin această experiență.

În copilărie, autoarea avea o prietenă foarte bună numită Dana. Cu ea își împărtășea totul, dar existau și mici certuri între ele, care făceau prietenia lor mai frumoasă.

Un capitol foarte interesant este „Despre dragoste”. Simona își amintește că iubirea din copilărie este dragostea adevărată și pură.

Pe măsură ce a crescut, Simona încearcă să adune amintiri în propriul ei jurnal din dulap. Acolo găsește expresii și secvențe care îi aduc aminte de diverse zile din trecutul ei.

Naratoarea își amintește de o cunoștință veche din copilărie numită Carmen.

Deși a văzut-o doar o singură dată, i s-a părut o persoană interesantă, cu un caracter diferit față de celelalte și a rămas întipărită în mintea Simonei.

Mai găsește și scrieri romantice specifice adolescenței. Fata s-a îndrăgostit de un băiat numit Hari încă din grădiniță și îl așteaptă mereu să-i scrie o scrisoare.

Cartea nu urmează un timp precis sau o cronologie. Este despre amintirile păstrate și despre toate experiențele trăite de Simona în trecut.

Prin titlul „Exuvii”, naratoarea vrea să-și păstreze toate acestea și să le adune într-un jurnal, astfel încât și alții să le poată citi.

„Exuvii” – rezumat scurt

„Exuvii”, o operă de Simona Popescu, e un rezervor de amintiri din copilăria sa.

Chiar și la 28 de ani, Simona se identifică încă cu copilăria sa, o perioadă plină de curiozitate și joacă.

Ca și copil, Simona era o cititoare avidă, încercând să se regăsească în fiecare carte pe care o parcurgea.

Unul dintre cele mai memorabile volume a fost o carte de bucate care, într-un fel straniu, a devenit un coșmar care a urmărit-o toată viața.

În ciuda întrebărilor sale despre existența lui Dumnezeu, inspirate de lecturile filozofice, Simona a fost învăluită în copilărie, refugiindu-se adesea în locuri ascunse și imaginând cum ar fi să fie bătrână.

Copilăria Simonei a fost plină de obiceiurile comune ale vremurilor, cum ar fi ascunderea în podul casei sau explorarea prin găuri de cheie.

Ea avea și o prietenă apropiată, Dana, cu care împărțea totul, inclusiv neînțelegerile care, în cele din urmă, au întărit prietenia lor.

În timp ce ea este adultă, Simona își amintește că iubirea adevărată și pură provine din copilărie.

În plus, ea își scrie amintirile într-un jurnal, rememorând diverse întâmplări și personaje, precum Carmen, o cunoștință din copilărie care a lăsat o impresie puternică.

În general, „Exuvii” nu urmărește o cronologie strictă.

Este un amalgam de amintiri din copilărie ale Simonei.

Titlul „Exuvii” reflectă dorința Simonei de a colecta și a păstra aceste amintiri, invitând și alții să le exploreze.


Categorii:
error: