Rezumat Maitreyi, operă scrisă de Mircea Eliade.

Mircea Eliade – poză color

Comandă cartea de pe eMag

Maitreyi – rezumat pe capitole

maitreyi rezumat

Capitolul 1: Allan o întâlnește pe Maitreyi când lucra în Wellesley Street și o găsește inițial neatrăgătoare. El își împărtășește prietenului său, Harold, despre această indiancă. Maitreyi era fiica lui Narendra Sen, un inginer din Calcutta.

Allan îl cunoaște pe reporterul Lucien, cu care petrece timp agreabil discutând despre India. Cei doi îl vizitează pe Narendra Sen și sunt fascinați de casa și familia acestuia.

Capitolul 2: După o petrecere cu prietenii săi, Allan primește o telegramă de la inginerul Sen, care îi oferă un alt loc de muncă. El are impresia că inginerul este tot mai interesat de viața lui intimă.

Capitolul 3: Răsfoind paginile scrise în timpul șederii la Assam, Allan își amintește de dificultățile întâmpinate acolo. El se îmbolnăvește de malarie și este internat de urgență.

În timpul convalescenței, este vizitat de toți prietenii săi, dar și de inginerul Narendra Sen, care îi propune să locuiască în casa sa până se va însănătoși.

Capitolul 4: Allan se mută în casa domnului Sen, iar familia acestuia are grijă de el. Acesta are ocazia să o cunoască mai bine pe Maitreyi și pe sora ei, Chabu, și află mai multe despre obiceiurile indiene.

Capitolul 5: Allan se apropie tot mai mult de Maitreyi. În schimbul lecțiilor de bengaleză, Allan îi oferă fetei lecții de franceză. Într-o zi, Maitreyi îi oferă lui Allan o floare, iar acesta consideră că toată familia complotează pentru ca el să se îndrăgostească.

Capitolul 6: După o conferință despre esența frumosului, Maitreyi se întoarce supărată și îl invită pe Allan în camera sa. Cei doi își schimbă cărțile primite de la Lucien, dându-și reciproc dedicații.

Allan participă la nunta lui Mantu și îi dezvăluie acestuia concepția sa despre căsătorie, ceea ce duce la răcirea relației sale cu familia Sen pentru o perioadă.

Capitolul 7: Allan simte că Maitreyi este îndrăgostită de el, dar el se arată nepăsător și încearcă să o rănească. El devine gelos din cauza sentimentelor lui Maitreyi pentru Tagore.

Capitolul 8: Allan se întâlnește cu Harold, care îl întreabă dacă este adevărat că se va căsători. Maitreyi îi arată lui Allan ritualul atingerii picioarelor goale. Ea îl roagă pe Allan să o ajute să termine catalogul bibliotecii tatălui ei.

Cei doi se apropie din ce în ce mai mult, iar Allan încearcă să-i demonstreze că o iubește. Maitreyi îl refuză deoarece se teme de consecințele acestei iubiri interzise.

Capitolul 9: A doua zi, Maitreyi îi propune lui Allan să plece din casă, mărturisindu-i dragostea pe care i-o poartă lui Tagore.

Allan este gelos și nervos, dar seara, la cină, Maitreyi preia inițiativa, atingându-l cu piciorul pe sub masă. Apropierea celor doi este din ce în ce mai mare, iar seara, Maitreyi îi oferă lui Allan o coroniță de iasomie.

A doua zi, Maitreyi îi oferă lui Allan cutia în care păstra șuvița lui Tagore, pe care acesta nu o primește. Ea îi explică lui Allan că părinții săi nu vor accepta niciodată ca ei să se căsătorească, deoarece îl consideră un fiu pe care inginerul intenționează să îl înfieze.

Capitolul 10: Allan începe să fie atras de tot ce iubește Maitreyi. Ea îi vorbește despre iubirile sale anterioare (copacul, tânărul indian și Tagore). Momentele lor de intimitate devin din ce în ce mai dese.

Allan îi mărturisește că este hotărât să renunțe la religia sa și să se convertească la hinduism. Harold îl vizitează pe Allan și este surprins de atitudinea acestuia. După plecarea lui, Khokha îi surprinde pe cei doi îmbrățișându-se.

Capitolul 11: Maitreyi se logodește cu Allan la Lacuri și petrec prima noapte de dragoste în camera lui Allan. Chabu se îmbolnăvește foarte grav, iar toată atenția se îndreaptă asupra ei. Allan devine tot mai gelos, iar cei doi îndrăgostiți se tem tot mai mult că servitorul Khokha ar putea divulga secretul relației lor.

Capitolul 12: De ziua Maitreyiei, domnul Sen invită mulți artiști indieni și are loc o petrecere fastuoasă la care Allan joacă rolul gazdei. În timpul petrecerii, Chabu sare de pe balcon și se rănește, îngrijorându-i pe toți.

Allan și Maitreyi o duc pe Chabu la Lacuri pentru o plimbare, iar ea îi îndeamnă să se sărute. Chabu îi dezvăluie doamnei Sen secretul celor doi, iar Maitreyi este pedepsită. Domnul Sen îl roagă pe Allan să plece o perioadă la munte, deoarece el s-a hotărât să se interneze într-un sanatoriu pentru a se opera, iar familia o va trimite pe Maitreyi la Midnapur.

Allan încearcă să o înduplece pe doamna Sen să-l lase să o mai vadă o dată pe Maitreyi, dar singura persoană pe care o poate vedea este Chabu.

Capitolul 13: Allan se mută într-o cameră în chirie, iar domnul Sen îi trimite bagajele. El află că după plecarea lui, Maitreyi a fost bătută și închisă în camera ei, aproape goală, pentru a nu putea fugi, iar familia ei dorește să o căsătorească.

Maitreyi reușește să-l sune pe Allan, dar este prinsă, iar acesta este amenințat de domnul Sen că va fi expatriat dacă nu încetează orice legătură cu familia sa.

Allan lipsește 4 zile de acasă, iar când se întoarce află că Maitreyi este în spital după ce a fost bătută pentru că a amenințat că va spune totul despre relația lor. Allan pleacă din Bhowanipore, sfătuit de Maitreyi, iar în aceeași zi Chabu moare.

Capitolul 14: Khokha îi trimite scrisori lui Allan, din care acesta află că operația domnului Sen nu a reușit și că Maitreyi refuză orice cerere în căsătorie. Mantu a fost concediat pentru că s-a purtat urât cu doamna Sen și se zbate pentru a-și plăti datoriile.

Allan cunoaște o femeie care se cazează în același bungalow cu el și căreia îi povestește totul despre Maitreyi. Cei doi petrec o noapte împreună, înainte ca ea să plece.

Capitolul 15: Allan este părăsit de prieteni și refuză să mai ia legătura cu Maitreyi. Se mută cu Geurtie, care era îndrăgostită de el de mai mult timp.

Este vizitat de nepotul doamnei Sen, care îi spune că Maitreyi s-a dăruit vânzătorului de fructe și a plecat să nască la Midnapur. Cu toate că acum știe toată lumea, inginerul refuză să o gonească. El speră să o facă filozoafă.

Maitreyi – rezumat pe scurt

Ajuns pe tărâmurile îndepărtate ale Indiei, cu inima plină de curiozitate și visuri de o carieră strălucită, tânărul englez Allan pășește pe pământul exotic al Calcuttei, unde este angajat de o companie responsabilă cu canalizarea deltei.

Aventura sa profesională începe în rolul umil de desenator tehnic, însă curând i se încredințează sarcina de a supraveghea lucrările în regiunile Tambuk și Assam.

Soarta însă îl lovește cu cruzime, iar febra malariei îl doboară în inima junglei, trimițându-l pe patul de spital.

În acest tablou sumbru, o rază de speranță îl găsește sub forma prieteniei cu inginerul hindus Narendra Sen, un suflet cultivat pe băncile venerabilei Universități din Edinburgh.

Sen îi deschide ușa casei sale lui Allan, oferindu-i nu doar adăpost în timpul convalescenței, ci și oportunitatea de a trăi în sânul unei familii.

Sen, cu un suflet larg și vise mari, are intenția de a-l adopta pe Allan ca pe un fiu, visând la o viață nouă în Anglia, departe de tumultul revoluției care începea să se contureze pe tărâmul Indiei.

Revelația privind intențiile reale ale lui Sen vine mai târziu pentru Allan, care inițial crezuse că inginerul dorește să îl căsătorească cu fiica sa, Maitreyi.

Prima lor interacțiune este presărată cu momente aparent banale, dar care ascund semințele unei atracții neașteptate.

Întâlnirile lor, care au loc în fața bibliotecii, în spital, și la o cină festivă, dezvăluie treptat un joc subtil de atractie și curiozitate.

Allan, inițial nepăsător față de Maitreyi, simte o schimbare la cină. Prezența ei enigmatică, râsul ei pur și inocența ce emană din ființa ei îl tulbură, și simte conturarea unei atractii profunde.

Odată mutat în casa lui Sen, printr-o lentilă europeană, Allan crede că familia Sen ar fi pus la cale un plan de a-l apropia de Maitreyi.

Maitreyi, cu un gest simplu dar profund, oferindu-i o floare roșie, inițiază un joc tacit de seducție. Jocul continuă în bibliotecă, cu schimburi de priviri, atingeri fugare, și mâini care se întâlnesc accidental, sau poate nu.

Misterul care o învăluie pe Maitreyi pare nesfârșit, iar incapabilitatea lui Allan de a desluși această enigmă menține flacăra interesului său aprinsă.

Confruntarea dintre mentalitățile orientale și occidentale este ilustrată de percepțiile lor diferite asupra dragostei.

Maitreyi, cu iubiri anterioare spirituale, și Allan, cu experiențe trupești lipsite de profunzime, se află pe cărări diferite ale descoperirii iubirii.

Pe măsură ce inimile lor se împletesc într-o dans al seducției și descoperirii, Allan traversează etapele iubirii, de la negare la acceptare, apoi la o pasiune arzătoare.

Maitreyi devine pentru el o ghidă în labirintul erotismului și spiritualității, încurajându-l chiar să se apropie de credința hindusă, în speranța unei uniuni sacre.

După un ceremonial nocturn de iubire, ei își pecetluiesc promisiunile de dragoste în fața naturii, la Lacuri, dar fericirea lor este spulberată de descoperirea tatălui Maitreyiei.

Drept urmare, Allan este alungat, iar realitatea crudă a diferențelor de castă îi desparte.

Tragedia se abate asupra casei Sen: pierderi, boli și deznădejde.

Maitreyi, prin sacrificiul său inutil de a-l regăsi pe Allan, îl ridică pe acesta la rangul de zeitate în inima ei, în timp ce Allan, retrăgându-se în Himalaya, caută vindecarea în solitudine.

Experiența cu Maitreyi lasă în sufletul lui Allan o amprentă veșnică, o iubire absolută și pură, contrastând cu relația efemeră cu Jenia Isaac.

Plecarea din India, mai degrabă o eliberare pentru Allan, lasă în urmă o Maitreyi transfigurată într-o obsesie eternă și o enigmă profundă, iar romanul se încheie cu un final deschis, plin de melancolie și reflecție.

Citește și: Maitreyi comentariu BAC

error: