Patul lui Procust – rezumat

„Patul lui Procust” este un roman scris de Camil Petrescu.

camil-petrescu poza
Camil Petrescu – poză alb negru

„Patul lui procust” este structurat în trei părți distincte:

  • cele trei scrisori ale doamnei T
  • jurnalul lui Fred Vasilescu
  • epilogurile care încheie povestea

Patul lui Procust – rezumat pe capitole

Prima scrisoare

Romanul se deschide cu o scrisoare scrisă de doamna T., un personaj vibrant și complex, adresată naratorului.

Descrierea sa este bogată în detalii, înfățișând-o ca o femeie neobișnuit de atrăgătoare.

Este proprietara unui magazin de mobilă cubistă în București și refuză oferta naratorului de a juca într-o piesă de teatru, invocând o aversiune față de exhibiționism.

Ea respinge și sugestia de a scrie, dar îi trimite naratorului câteva scrisori ce sunt încorporate în roman.

Numele ei real este Maria Mănescu, dar este cunoscută ca „T.” pentru a fi deosebită de o altă Maria.

Scrisoarea ei de debut în roman este un adio definitiv față de fostul ei iubit, iar în continuare, ea se întâlnește cu D., un bărbat care o iubește de mult timp, dar căruia îi mărturisește că nu îl iubește.

patul lui procust rezumat

A doua scrisoare

A doua scrisoare a doamnei T. dezvăluie eforturile lui D. de a menține relația cu ea, însă se focalizează și pe propriile ei sentimente de durere și confuzie.

Ea se luptă cu realitatea că X., fostul ei iubit, nu o mai iubește și suferă intens din această cauză.

Își pune întrebări despre natura iubirii și se întreabă de ce el o poate prefera pe o altă femeie, dacă ea este cu adevărat specială pentru el.

Se simte deconectată, trăind în lumi diferite de X., deși simte că încă împart un suflet, asemeni unor frați siamezi.

A treia scrisoare

„Ultima scrisoare a doamnei T.” este o relatare a unui eveniment neplăcut în care autoarea scrisorii se află în același compartiment de tren cu fostul ei iubit, însoțit de noua sa iubită.

Situația este salvată de intervenția unui comisionar care aduce un buchet de viorele din partea unui alt iubit al autoarei, D.

Fred Vasilescu, fiul unui mare industriaș, îi dezvăluie autorului romanului că este fostul iubit al doamnei T. și îi oferă detalii despre personalitatea sa și acceptarea de a-și povesti experiențele în scrisori.

Fred Vasilescu este descris ca o personalitate de elită, cu o vibrație calmă și melodioasă.

Fred Vasilescu relatează o vizită la Emilia Răchitaru, o fostă actriță, cu care are o relație intermitentă și lipsită de har.

El descrie detaliat trăirile sale în prezența ei și regretă consumarea energiei sexuale cu o persoană care nu-i poate oferi satisfacția dragostei autentice.

Se dezvăluie că Emilia este logodită cu un funcționar numit V. Constantinescu, dar ea îl iubește platonic și îi respectă regulile, evitând orice contact fizic.

Fred Vasilescu primește scrisori de la George Demetru Ladima, care exprimă pasiunea și iubirea sa față de Emilia.

Fred este inițial sceptic, considerând că Ladima literaturizează relația lor, dar o altă scrisoare îi dezvăluie pasiunea intensă a autorului și dorința de a fi împreună cu Emilia.

Fred consideră această atitudine penibilă și compromițătoare pentru Ladima.

Scrisoare include și o notă de subsol care reproduce un articol al lui Ladima, propunând mutarea capitalei în Ardeal, și o poezie a sa, care reflectă o tonalitate depresivă și ermetică.

Scrisoarea prezintă relația dintre Fred Vasilescu și doamna T., precum și istoricul relației sale cu Ladima.

Într-un restaurant, Fred devine gelos când bărbatul care îl însoțește încearcă să-i ofere doamnei T. să bea din paharul său.

Fred devine furios și se certă cu aceștia, iar Ladima intervine pentru a-l apăra pe Fred.

În continuare, Fred îi mărturisește lui Ladima că o iubește, dar nu poate dezvălui anumite secrete legate de cancerul vieții sale.

Scrisorile dintre Ladima și Emilia dezvăluie drama poetului, care nu poate fi cu ea din cauza sărăciei sale.

Ladima se angajează la ziarul Veacul și își exprimă opiniile personale în articole, dar este constrâns să renunțe la campania sa de presă.

Întâlnirea lui Fred cu fosta iubită îl face să-și amintească vremurile senzuale petrecute cu Emilia.

Scrisorile lui Ladima exprimă intenția sa de a se căsători cu Emilia, dar Fred observă că poetul nu se conformează modei vremii. Fred cumpără un cadou pentru Emilia, dar nu petrece revelionul cu ea.

Când Fred se întoarce din Franța, el refuză propunerea doamnei T. de a petrece noaptea împreună. Scrisoare prezintă obsesia lui Fred pentru Emilia și lupta lui Ladima pentru a fi cu ea.

In continuarea se prezintă involuția lui Ladima după demisia sa de la gazeta lui Nae Gheorghidiu și Tănase Vasilescu.

Scrisorile sale arată o stare sufletească depresivă, iar Fred Vasilescu descoperă că Ladima a dezvoltat o obsesie pentru doamna T. și a avut o relație tumultuoasă cu ea. În paralel,

Fred își amintește de aventurile sale și de femeile cu care a fost implicat înainte de întâlnirea cu Emilia.

Relatarea lui Ladima despre poezie și creație artistică oferă o perspectivă asupra viziunii sale despre lume.

Fred își amintește cum a cunoscut-o pe Emilia și cum a devenit pasionat de ea. Cu toate acestea, relația lor nu este lipsită de dificultăți, iar gelozia și neînțelegerile îi pun în pericol iubirea.

Ladima suferă din cauza sărăciei și a eșecurilor sale profesionale, iar Fred descoperă că Ladima se sinucide în cele din urmă. Fred hotărăște să fure scrisorile pentru a proteja memoria lui Ladima și a șterge urmele suferinței poetului.

Epilog 1

Epilogul continuă povestea și dezvăluie că moartea lui Ladima nu a fost cauzată de sărăcie, așa cum credea Emilia, ci din dragoste pentru doamna T.

O scrisoare găsită asupra lui Ladima dezvăluie că gestul său disperat a fost determinat de neîmplinirea sentimentului său și de lipsa oricărui semn de interes erotic din partea femeii.

În căutarea adevărului, Fred Vasilescu se adresează procurorului care s-a ocupat de caz și descoperă că Ladima s-a sinucis din cauza unei alte femei, nu din dragoste pentru Emilia.

Un prieten al poetului, Cibănoiu, afirmă că acesta nu s-a sinucis din dragoste, ci din cauza unui alt prieten, Bulgăran, care i-a insuflat idei ateiste și l-a determinat să comită gestul fatal.

Astfel, epilogul oferă o perspectivă diferită asupra motivelor din spatele sinuciderii lui Ladima și aduce în discuție teme precum dragostea neîmpărtășită, credința și întrebările existențiale.

Epilog 2

Epilogul este povestit de autorul romanului și relatează evenimentele care au urmat după moartea lui Fred Vasilescu.

Autorul menționează că a avut contacte telefonice cu Fred și a înțeles că scrisul a fost pentru el o eliberare și o evadare din misterul pe care îl purta în interiorul său.

Memoriile lui Fred au fost trimise prin șoferul său, iar autorul și Fred urmaseră să se întâlnească, dar Fred a decedat într-un accident aviatic înainte de aceasta.

Autorul observă că fotografiile publicate în presă nu mai reflectau trăsăturile frumoase ale lui Fred și mișcările sale atletice.

Citind însemnările lui Fred după moartea sa, autorul este captivat de sinceritatea și frenezia cu care au fost scrise și de ideea că moartea lui Fred a fost amânată până când și-a găsit modul de perpetuare prin scris.

Doamna T., iubita lui Fred, se mută la Viena după moartea lui și autorul o întâlnește după șase luni. Află că ea a moștenit întreaga avere a lui Fred prin testament.

Sentimentele lui Fred față de ea au fost complicate, iar autorul se întreabă dacă doamna T. va găsi răspunsurile la misterul respingerii ei și dacă există soluții unice pentru problemele existenței.

Epilogul se încheie cu o contemplație asupra tainelor și universalității existenței, sugerând că moartea lui Fred poate fi legată de taina universală a vieții.

Patul lui Procust – rezumat pe scurt

Autorul încurajează cu tenacitate pe Doamna T. să își împărtășească experiențele de viață, rezultând în trei scrisori în care își exprimă afecțiunea neschimbată față de Fred Vasilescu, fostul ei iubit, aflat acum în afaceri cu mobilă.

O întâlnire între cei doi, ocazionată de decorarea apartamentului lui Fred, a reînviorat vechile lor sentimente.

În scrisorile către autor, Doamna T. rememorează episodul dureros în care, sperând să-l revadă pe Fred, se confruntă cu dezamăgirea absenței acestuia și cu reapariția lui D., un bărbat pe care l-a iubit pentru 16 ani.

patul lui procust rezumat

Relația cu D. se răcește, dar, în ciuda acestui fapt, îl primește într-o zi la ea acasă unde acesta încearcă să câștige dragostea ei cu o serenadă.

Într-o altă scrisoare, o întâmplare la teatru, cu D. și o tânără, precum și o întâlnire neașteptată cu Fred și noua lui amantă, aduc amărăciune Doamnei T.

Fred Vasilescu, în schimbul unei solicitări a autorului de a-i scrie, îi înmânează acestuia jurnalul său, „Intr-o după-amiaza de august”.

În jurnal, Fred descrie vizita la Emilia Rachitaru și descoperirea iubirii neîmpărtășite dintre aceasta și George Ladima, poet și ziarist, care a asigurat-o pe Emilia cu o slujbă la Teatrul National și numeroase articole laudative în ziarul Veacul.

În ciuda constatării că Emilia îl exploatează pe Ladima pentru a-și avansa cariera, acesta continuă să o iubească, chiar și după ce începe să petreacă mai mult timp cu sora ei, Valeria.

Când Ladima își dă seama de relațiile numeroase și infidele ale Emiliei, este devastat, cerându-i într-o scrisoare toate scrisorile sale înapoi, care, se pare, au fost pierdute de Emilia.

Două săptămâni mai târziu, Ladima se sinucide, lăsând în urmă o scrisoare de dragoste adresată Doamnei T.

După ce moare într-un accident de avion, Fred Vasilescu lasă toată averea Doamnei T., care se întoarce din Germania pentru a primi jurnalul iubitului ei de la autor.

Citește și: Patul lui Procust COMENTARIU BAC

error: