Roadele unei diplomații chibzuite – rezumat

„Fructele unei diplomații chibzuite” este o colecție de povestiri din 1980, parte a colecției „Istorii insolite” și semnată de Ovid S. Crohmălniceanu. Această colecție de povestiri literare științifico-fantastice a câștigat Premiul Asociației Scriitorilor din București și a fost publicată la editura „Cartea Românească”.

Acțiunea se petrece pe o planetă fictivă numită Arcadia, situată în constelația Cassiopeea. Deși numele planetei sugerează o utopie pastorală, realitatea este departe de aceasta. Chiar dacă locuitorii prosperă economic, pe Arcadia domnește haosul, războiul și agitația.

Războiul este între emisfera nordică și cea sudică a planetei. Este un fel de război rece, similar cu cel de pe Terra, în care fiecare tabără își declară descoperirile tehnologice militare. Comunicarea între locuitori se face telepatic, dar doar conducătorii celor două tabere sunt capabili să trimită și să primească mesaje. După fiecare comunicare telepatică, locuitorii suferă de simptome fizice neplăcute.

Conflictul escaladează atunci când extraarcadienii atacă cu farfurii zburătoare și puști cu laser. În cele din urmă, cei doi conducători decid să-și unească forțele pentru a învinge invadatorii. În final, povestirea demonstrează că, atunci când se confruntă cu un inamic comun, părțile beligerante pot găsi un teren comun și pot colabora pentru a obține pacea.

Ovid S. Crohmălniceanu, cunoscut pentru activitatea sa de critic și istoric literar, a adus un suflu nou în literatura română prin această colecție de povestiri științifico-fantastice. Reacția pozitivă atât din partea cititorilor, cât și a criticilor a arătat că autorii români pot excela și în acest gen literar.


Categorii:
error: