Să ucizi o pasăre cântătoare – rezumat

„Să ucizi o pasăre cântătoare” este un roman scris de Harper Lee și publicat pentru prima dată în 1960. Este distins cu premiul Pulitzer și este considerat una dintre cele mai valoroase scrieri ale literaturii americane moderne. Acțiunea romanului se petrece între 1933 și 1935, într-un oraș fictiv din Alabama, numit Maycomb. Protagonista este Jean Louise Finch, poreclită „Scout”, o fetiță de șase ani, care locuiește împreună cu fratele ei, Jem, și cu tatăl lor, Atticus, un avocat. Copiii se împrietenesc cu un băiat pe nume Dill și descoperă un vecin misterios, Arthur „Boo” Radley.

Atticus este însărcinat cu apărarea lui Tom Robinson, un bărbat negru acuzat de viol. În ciuda opoziției din partea comunității, Atticus îl apără pe Tom cu toate forțele sale. În timpul procesului, se descoperă că femeia care l-a acuzat pe Tom, Mayella Ewell, a inventat povestea violului, iar tatăl ei a bătut-o. Cu toate acestea, Tom este găsit vinovat și este ucis în timp ce încerca să scape din închisoare.

În urma procesului, Bob Ewell, tatăl Mayellei, încearcă să se răzbune pe Atticus și îi atacă pe Jem și Scout. Cei doi copii sunt salvați în ultima clipă de către „Boo” Radley, vecinul lor misterios. Când șeriful Tate ajunge la locul faptei, descoperă că Ewell a fost ucis, probabil de către Radley, care a intervenit pentru a-i salva pe copii. Cu toate acestea, șeriful alege să-l protejeze pe Radley și raportează că Ewell s-a accidentat singur.

Romanul abordează subiecte precum rasismul, nedreptatea socială și violul, dar reușește să îmbine aceste teme dificile cu umorul și calitățile umane ale personajelor. Atticus Finch devine un model de corectitudine și etică în domeniul justiției. Operă rămâne în inima cititorilor datorită modului în care expune realitățile dure ale societății, dar și datorită personajelor memorabile pe care le prezintă.


error: