Sakuntala – rezumat

„Sakuntala” este o nuvelă fantastică scrisă de Vasile Voiculescu, care reinterpretează un text scris în versuri de poetul antic Kālidāsa. În această operă plină de romantism, personajul-narator află de la doica „vărului Dionis” că acesta se afla într-o tabără de ţigani. Acesta sosise la moșia lui Dionis, situată „pe plaiurile Buzăului”, dorind să se recupereze după o boală grea. În timp ce îl găsește pe vărul său, îl întreabă despre țiganii lângă care trăia, iar o ghicitoare îi previne în legătură cu o „primejdie mare de slăbiciune la inimă și tulbureală la cap”. Îi sugerează personajului-narator să se întoarcă acasă, însă acesta rămâne, iar misterul este deslușit.

Protagonistul se îndrăgostește de o fată pe nume Rada, pe care vrea s-o ia de nevastă, însă aceasta nu dorește să se căsătorească, fiindcă era îndrăgostită, la rândul ei, de un țigan. Rada fusese furată de șatra de țigani pe când era foarte mică. Personajul-narator, fermecat de fată, o asociază cu „Sakuntala”, întrucât îi amintea de „fecioara” din opera originală, pe care o citise în casa lui Dionis. Ghicitoarea Kiva îi explică faptul că „de vrăjile ei” ieșise Rada atât de frumoasă. El reușește să salveze un pui de urs („Florea”) din ghearele ursarilor, de care Rada se atașase foarte mult.

După o serie de aventuri inedite, dar dificile, printre care se număra chiar și foamea îndelungată, personajul-narator se trezește, într-o dimineață, în compania lui Dionis. Acesta îi dezvăluie faptul că „hotărâse să se verifice din nou. Prin mine, însă, martor. Tulburarea ce mă cuprinsese la apariţia Radei i-a dictat planul. Mă va trece cât îi va sta în putinţă prin aceleaşi stări în care fusese pus el.” Îi povestește prin câte trecuse, astfel încât să reușească să se însoare cu Rada, care trebuia ademenită cu bogății și alte bunuri materiale.

În ziua nunții, însă, Rada recunoaște faptul că avea, în taină, un copil cu hoțul de țigani pe care-l iubea, iar ura îndreptată asupra ei este de ajuns încât să cauzeze un conflict între cetele de țigani formate. Izbucnește un incendiu, în urma căruia Kiva moare, iar Dionis părăsește șatra pentru totdeauna.

În concluzie, „Sakuntala” este o reinterpretare a textului original, căruia scriitorul îi aduce, astfel, un omagiu. Vasile Voiculescu rămâne memorabil în literatura română, datorită prozei sale fantastice și a altor opere, fiind distins, printre altele, cu Premiul Național pentru Poezie în anul 1941.


error: