Suflete tari – rezumat

Suflete tari este o piesă de teatru scrisă de Camil Petrescu.

camil-petrescu poza
Camil Petrescu – poză alb negru

Rezumat „Suflete tari” de Camil Petrescu

ACTUL I

În casa lui Matei Boiu-Dorcani, atmosfera este una de epocă, cu detalii armonioase ce reflectă o lume veche. Aici îl întâlnim pe Andrei Pietraru, un bibliotecar de 30 de ani, cu o fizionomie marcata de o viață interioară intensă.

Scena se deschide cu el visând cu ochii deschiși, iar în reveria sa apar Matei Boiu-Dorcani și fiica acestuia, Ioana.

Dialogul dintre ei relevă că Ioana îl iubește pe Andrei, în ciuda opiniilor negative ale prințului Bazil, care îl consideră pe Andrei un ratat.

Scena se schimbă și îl aduce în prim plan pe Şerban Saru-Sineşti, un bărbat impunător, apreciat în partidul liberal.

El îi reproșează lui Andrei că a renunțat la logodna cu o femeie bogată.

Urmează apoi Deciu, un ziarist, care încearcă să afle de la Şerban despre planurile partidului liberal, dar conversația se încheie abrupt.

Matei Boiu-Dorcani, un bărbat în vârstă de aproape 70 de ani, refuză o ofertă politică de la Saru-Sineşti, motivând că nu dorește să contribuie la ruinarea boierilor.

Apoi, Maria Saru-Sineşti, soția lui Şerban, își exprimă nemulțumirea față de căsnicia ei.

Ioana Boiu-Dorcani apare în scenă, prezentând un portret în ulei al unei boieroaice care s-a căsătorit cu un haiduc pentru a-l salva de la execuție. Discuția se îndreaptă apoi către relația ei cu Andrei, pe care îl critică pentru neatenția sa.

Andrei discută cu prietenul său din copilărie, Culai, despre propunerea acestuia de a se întoarce în satul lor pentru a lucra împreună, dar Andrei refuză, motivând că iubește luxul și statutul social al Ioanei.

Apoi, Elena, angajată a familiei Boiu-Dorcani, îl roagă pe Andrei să renunțe la duelul cu prințul Bazil.

Andrei își povestește versiunea despre cum a ajuns să se dueleze cu prințul, și anunță că dacă nu reușește să o cucerească pe Ioana până la miezul nopții, se va sinucide.

În ultima scenă a actului I, Matei și Maria discută despre propunerea de căsătorie a prințului Bazil pentru Ioana, dar Matei nu este complet mulțumit de această idee.

Scena se încheie cu Ioana intervenind în conversație, subliniind absurdul situației în care prințul ar ucide în duel un bibliotecar.

ACTUL II

Scena se mută în dormitorul Ioanei, un spațiu decorat excesiv, în stilul epocii. Andrei, prezent în camera Ioanei, îi mărturisește Elenei intenția sa de a vorbi cu Ioana.

În următoarea scenă, Matei îi anunță pe Ioana și Andrei despre intenția prințului Bazil de a o cere în căsătorie pe Ioana. Ea nu este încântată de această idee, considerându-l pe prinț un diletant.

Andrei îi face o declarație pasionată Ioanei, dar este respins de aceasta, care îl compară cu un personaj literar care încearcă să seducă o femeie.

Matei intră în cameră, iar Andrei se ascunde, șocat de teama Ioanei că tatăl ei l-ar putea găsi acolo.

După plecarea lui Matei, Ioana îl sfătuiește pe Andrei să plece din casa lor pentru a-și urma cariera.

Ea îl recunoaște ca un om deosebit, dar Andrei o avertizează că va veni o vreme când se vor confrunta față în față, fără măști, și o sărută surprinzător pe gură.

ACTUL III

Acțiunea se mută în biroul secretarului general al unui club din 1913. Se discută despre duelul dintre Andrei Pietraru și prințul Bazil Șerban, care s-a terminat cu rănirea gravă a prințului.

Martorii acuză că Andrei a continuat lupta după ce s-a ieșit din teren, însă martorii lui Andrei susțin că rănirea s-a produs în timpul comenzi de oprire. Discuția este amânată până la verdictul medicilor.

Ne întoarcem în biblioteca Boiu-Dorcani, unde Andrei îi povestește lui Culai despre relația lui pasională cu Ioana.

Culai îl confruntă pe Andrei pentru relația sa cu Ioana și pentru ignorarea sentimentelor Elenei.

Andrei susține că situația nu va mai dura mult și că nu observă nicio dovadă de iubire din partea Elenei.

În scena următoare, Ioana îi cere lui Andrei să o ceară în căsătorie tatălui ei. Ea dorește o relație oficială, nu una ascunsă.

Când Andrei îl informează pe Matei Boiu-Dorcani despre dragostea lor, Matei îl privește lung și consideră că Andrei este nebun. Ioana confirmă intenția lor de a se căsători, dar Matei o alungă din cameră, nemulțumit de pretențiile lui Andrei.

Matei îl confruntă pe Andrei despre diferența de statut social dintre ei și refuză să accepte iubirea ca motiv pentru căsătoria lor. Revoltat de ideea că fiica sa și Andrei sunt amanți, Matei își exprimă dezgustul profund.

Andrei răspunde furios, susținând că tinerețea și forța sa sunt superioare bătrâneții lui Matei.

În scena finală, Elena îi spune lui Andrei că va pleca cu tatăl Ioanei la Dorcani. După ce o sărută pe Elena, Andrei este surprins de Ioana, care interpretează gestul ca pe o dovadă a relației dintre Andrei și Elena.

În încercarea de a-și dovedi fidelitatea, Andrei se împușcă în piept.

În timp ce Culai sosește cu un medic care confirmă că Andrei poate fi salvat, Andrei îi spune Ioanei că a „ucis-o” în inima sa.

Culai anunță că va pleca împreună cu Elena în satul lor natal, încheind astfel piesa cu un final dramatic și emoționant.

Citește și: Suflete tari – comentariu

error: