Tabăra – rezumat

Romanul pentru adolescenți intitulat „Tabăra”, scris de Louis Sachar și publicat în 1998, urmărește povestea lui Stanley Yelnats, un adolescent singuratic care ajunge la tabăra Green Lake, o școală pentru delincvenți juvenili în deșertul din Texas.

Stanley a fost condamnat pe nedrept pentru furtul unor teniși și acum trebuie să sape gropi în fiecare zi, alături de ceilalți deținuți. Cu curaj și inteligență, el reușește să devină prieten cu unul dintre adolescenții de acolo și, după o evadare periculoasă și plină de aventuri, povestea se încheie cu bine pentru amândoi.

Familia lui Stanley este afectată de un blestem care datează de generații întregi, începând cu stră-stră-străbunicul său, Elya Yelnats. Acesta a cerut ajutorul doamnei Zeroni pentru a-și câștiga iubirea unei femei, dar a uitat să-și țină promisiunea făcută acesteia. De atunci, familia Yelnats a fost blestemată.

Stanley și stră-străbunicul său au avut parte de ghinioane grele, dar povestea se schimbă atunci când Stanley descoperă un obiect care ar putea anula blestemul. Împreună cu prietenul său Zero, cei doi se confruntă cu numeroase provocări în deșert, dar reușesc să găsească apă și chiar ceapa vindecătoare a răposatului Sam.

Întorcându-se la tabăra Green Lake, cei doi încearcă să sape după comoara lui Kate Barlow, dar sunt înconjurați de directoarea taberei și consilierii acesteia. Cu toate acestea, soarta este din nou de partea lor, iar cei doi sunt eliberați și descoperă că tatăl lui Stanley a avut un mare succes cu un remediu pentru perspirația picioarelor. Valiza pe care o descoperiseră conținea aproape două milioane de dolari, iar în urma unei investigații, tabăra este închisă.

Astfel, povestea se încheie cu bine pentru familia Yelnats, iar blestemul pare să fi fost anulat.


Categorii:
error: