Tema pentru acasă – rezumat

Romanul „Tema pentru acasă” scris de Nicolae Dabija a fost foarte bine primit de către cititori și a fost publicat pentru prima dată în anul 2009, la editura „Princeps” din Iași. Cartea abordează subiectul deportărilor din Basarabia în anii ’40, concentrându-se pe greutățile și suferințele celor care s-au opus regimului.

Mihai Ulmu și Maria Răzeșu sunt personajele principale ale romanului. Acțiunea se desfășoară în anii ’40, când Mihai este profesor de limba română, iar Maria este cea mai bună elevă din clasă. După un episod în care elevii aruncă portretul lui Stalin și Mihai ia vina asupra lui, acesta este arestat și deportat în Siberia pentru o perioadă de treisprezece ani. Înainte de plecare, le lasă elevilor săi o temă pentru acasă, întrebându-i dacă a fi om în viață este o artă sau un destin.

Experiența în lagărul de la Zarianca este marcată de figura lui Kudreațev, care reprezintă atitudinea sovieticilor față de intelectualitatea burgheză. În tot acest timp, Maria face tot posibilul să-l urmeze pe Mihai în Siberia, chiar și atunci când este despărțită de el forțat. Cei doi încearcă să evadeze de două ori, dar fără succes. Maria este ucisă de un soldat, iar Mihai supraviețuiește experienței și se întoarce acasă cu fiul lor, Mircea.

Cartea subliniază importanța credinței în Dumnezeu pentru supraviețuirea în lagăr și descrie eliberarea oamenilor în data de 5 martie 1953, anul morții lui Stalin. În final, Mihai se întâlnește cu foștii săi elevi și împreună cu ei dezbat tema pentru acasă pe care le-a dat-o cu mulți ani în urmă.

În concluzie, „Tema pentru acasă” de Nicolae Dabija a fost un debut strălucit pentru autor în domeniul romanului. Cartea a fost apreciată și de Tudor Nedelcea, care a considerat-o o operă ce merită să fie cunoscută în întreaga lume.


error: