Val și Cetatea Sufletelor – rezumat

Cartea „Val și Cetatea Sufletelor” este o poveste destinată copiilor, scrisă și ilustrată de Ana Alfianu. Aceasta a fost publicată pentru prima dată în 2017 la editura Humanitas și a avut un mare succes la festivalul de literatură „Bookfest”. Autoarea reușește să abordeze într-un mod inedit teme dificile ale vieții, amintind de alte opere precum cele ale lui Michael Ende sau Nikolai Nosov, pentru a ajuta copiii să le accepte mai ușor.

Povestea se concentrează pe modul în care învățăm să acceptăm moartea. Val, personajul principal, are doar zece ani și simte profund lipsa bunicului său, care a plecat în „Cetatea Sufletelor”. Astfel, el decide să plece într-o călătorie fantastică pentru a înțelege absența bunicului său. Pe parcursul călătoriei, Val se întâlnește cu o broască țestoasă numită Malila, care, la vârsta sa venerabilă de 127 de ani, știe să compună poezii și să zboare. Ea devine partenera de călătorie a băiețelului și împărtășește cu el dorința de a-și întâlni ființele dragi pierdute de mult timp.

Malila, înzestrată cu înțelepciune și cunoștințe, îi învață pe Val că trebuie să ajungă la caracatița Elacaravolturna (Ela), o ființă supranaturală în vârstă de peste 700 de ani, care deține puteri vindecătoare. Ajutați de o stâncă galbenă care le permite să respire sub apă, cei doi ajung la Ela. Aici descoperă că puterile magice ale caracatiței se manifestă sub forma unor povești terapeutice, care circulă de la un om la altul. Caracatița ascultă și ea poveștile altora pentru a învăța și a împărtăși cunoștințele acumulate.

După mai multe aventuri și lecții învățate de la diferite ființe fantastice, Val și Malila ajung în cele din urmă la Cetatea Sufletelor. Aici, bunicul lui Val îi apare în vis și îi explică adevărurile pe care băiețelul le accepta cu greu. Astfel, moartea este prezentată ca un aspect natural al vieții, iar iubirea depășește granițele morții.

În concluzie, „Val și Cetatea Sufletelor” este o operă sensibilă și valoroasă pentru copii, abordând subiecte dificile cu delicatețe și creativitate. Cartea provoacă cititorii să se confrunte cu ideea morții și să-și schimbe perspectiva asupra vieții prin experiențele lui Val. Autoarea reușește să transmită mesajul că mai importantă decât moartea este o viață trăită alături de prieteni, marcată de legături sincere și frumusețea artei.


Categorii:
error: