Vestitorii – rezumat

„Vestitorii” este un text scris de Mihail Sadoveanu, unul dintre cei mai importanți scriitori români. Sadoveanu este cunoscut pentru operele sale literare, printre care se numără atât povestiri și nuvele, cât și romane memorabile. Această povestire a fost publicată în anul 1907 într-un volum intitulat „La noi, în Viișoara”.

Povestea începe cu doi frați, Ionică și Vasile, care pleacă la Viișoara pentru a colinda. Ei provin dintr-un sat sărac și doresc să meargă la Viișoara pentru că acolo colindatul era un obicei obișnuit. Drumul spre sat implica traversarea unui câmp mare și a podului de gheață de peste Siret, către valea cu casele viișorenilor.

Pe drumul înghețat și lung, cei doi frați plănuiesc să ajungă la Viișoara la înserat, când toată lumea ieșea la colindat. Dar amurgul îi găsește pe drum și se tem că s-au rătăcit, realizând că se îndreptau înspre Siret în loc de Viișoara.

Mezinul se teme de atacul lupilor, dar fratele cel mare încearcă să îl liniștească. În timp ce înaintează prin zăpadă, mezinul îl întreabă pe fratele său despre pericolul animalelor sălbatice.

Deși și el simte frigul, fratele cel mare încearcă să îl liniștească pe mezin, spunându-i că rugăciunile lor îi vor proteja.

Pe măsură ce se întuneca, cei doi frați încep să simtă frigul puternic. Cu toate acestea, continuă să meargă, gândindu-se la colindele pe care urmau să le cânte în sat.

Autorul comentează semnificația tradiției colindatului, subliniind că cei doi frați nu înțelegeau importanța veștii pe care o purtau, aceea a nașterii lui Iisus Hristos. În ciuda morții lui Iisus, nașterea sa a adus lumină speranței în sufletele celor săraci și nefericiți.

Cei doi frați ajung în cele din urmă la Viișoara și sunt primiți de o familie care îi invită să intre în casă și să cânte un cântec despre Iisus, în schimbul mâncării și adăpostului. După ce se încălzesc, cei doi frați încep să cânte, iar locuitorii casei ascultă emoționați.

Astfel, povestea „Vestitorii” oferă o perspectivă asupra semnificației Crăciunului, arătând cum credința și speranța îi ajută pe cei doi frați să depășească frigul și frica și să găsească ajutor și ospitalitate într-o familie bună.


Categorii:
error: