Vrăjitorul din Oz – rezumat

Rezumat „Vrăjitorul din Oz” de Lyman Frank Baum

Într-o fermă din Kansas, trăia o fetiță pe nume Dorothy, împreună cu unchiul ei Henry, mătușa ei Em și micuțul ei cățel, Toto.

Viața lor era simplă și liniștită, până într-o zi când un ciclon puternic a lovit fermă, ridicând casa cu tot cu Dorothy și Toto în văzduh.

vrajitorul din oz rezumat

După un zbor tulburător, Dorothy a descoperit că a aterizat într-o lume strălucitoare și colorată, total diferită de Kansas-ul ei cenușiu. Acolo, a întâlnit pe Munchkinii și pe Glinda, Vrăjitoarea Bună a Nordului.

Glinda i-a spus că, din nefericire, casa ei a aterizat peste Vrăjitoarea Rea a Estului, ucigând-o.

Drept mulțumire, Munchkinii și Glinda o îndrumă pe Dorothy să urmeze Drumul de Cărămidă Galbenă către Orașul Smaraldelor, unde Vrăjitorul din Oz o poate ajuta să se întoarcă acasă.

Pe drum, Dorothy întâlnește trei tovarăși neobișnuiți: un Om de Tinichea fără inimă, un Sperietoare fără creier și un Leu Fricos fără curaj.

Fiecare dintre ei se alătură lui Dorothy în speranța că Vrăjitorul le va îndeplini dorințele: inimă pentru Omul de Tinichea, creier pentru Sperietoare și curaj pentru Leu.

După multe peripeții și provocări, inclusiv confruntări cu Vrăjitoarea Rea a Vestului, grupul ajunge la Orașul Smaraldelor.

Vrăjitorul, după ce inițial ezită, acceptă să le îndeplinească dorințele, dar numai dacă aduc mătura Vrăjitoarei Rea a Vestului.

Într-un act de curaj și inteligență colectivă, ei reușesc să învingă vrăjitoarea și să se întoarcă la Vrăjitor.

În cele din urmă, se dezvăluie că Vrăjitorul din Oz este un om obișnuit, fără puteri magice.

Cu toate acestea, el îi ajută pe cei trei să-și realizeze că posedă deja ceea ce își doresc: Omul de Tinichea are o inimă plină de compasiune, Sperietoarea gândește înțelept, iar Leul a dovedit curaj adevărat.

Pentru a o ajuta pe Dorothy să se întoarcă acasă, Vrăjitorul plănuiește să folosească un balon cu aer cald, dar planurile dau greș, iar Dorothy rămâne în Oz.

În final, Glinda se întoarce și îi dezvăluie lui Dorothy că pantofii de argint pe care i-a purtat tot timpul au puterea de a o duce acasă.

Cu un simplu click al călcâielor și cu dorința de a se întoarce în Kansas, Dorothy se trezește înconjurată de familia și prietenii ei, înțelegând că nu există un loc mai bun decât acasă.


error: